Broj učesnika prepolovljen, još jedna žrtva protesta „žutih prsluka“ (VIDEO)

220

PARIZ – Najmanje 142 osobe su uhapšene, među kojima i jedan od lidera protesta Žutih prsluka Erik Drue, tokom demonstracija na ulicama Pariza, saopštila je francuska policija.

Širom Francuske u subotu je protestovalo ukupno 38.000 demonstranata, u poređenju sa 66.000 prošlog vikenda, prenosi BBC.

Protesti „žutih prsluka“, koji su proteklih nekoliko nedelja izazivali haos na ulicama Pariza, stišali su se u subotu.

Prema navodima policije, na ulice Parizu je izašlo samo 2.000 demonstranata u poređenju sa 4.000 koliko ih je bilo pre nedelju dana i sa 10.000 koliko ih je izašlo prethodnih nedelja.

Za razliku od haosa koji je proteklih vikenda viđen na ulicama, turisti su prošetali avenijom u blizini Trijumfalne kapije, dok su najveći pariski bulevari bili otvoreni za saobraćaj.

S druge strane, protesti su delovali neogranizovano sa raštrkanim grupama koje su nasumično šetale prestonicom Francuske.

Nekoliko stotina učesnika protesta, uz pratnju policije, marširalo je ka crkvi Madlen u blizini Jelisejske palate, ali je zaustavljeno u malenoj susednoj ulici pošto su pojedini vlasnici zatvorili radnje ranije.

Došlo je do porasta napetosti, a policija ispalila suzavac da bi zaustavila nekoliko demonstranata koji su pokušali da probiju kordon policije.

Ipak, navodi AP, protesti i dalje imaju domino efekat.

Versajski dvorac, u blizini Pariza, bio je zatvoren nakon što su učesnici pokreta „žuti prsluci“ najavili da će održati demonstracije kod čuvenog zamka, koji je bio rezidencija francuskih kraljeva do Francuske revolucije 1789. godine.

Međutim, u Versaju se pojavilo samo nekoliko učesnika protesta , dok je većina demonstranata mirno protestovala u podnožju crkve Sakr ker na brdu Monmartr.

Oko 200 kružnih tokova bilo je blokirano izvan Pariza.

Na jugu Francuske, u blizini granice sa Španijom, desetine demonstranata blokiralo je put kamionima uzvikujući „Makron, ostavka“.

U centralnoj Francuskoj, u blizini grada Sent Etjen, demonstranti su blokirali glavni put i izazvali požare, ali su radnje i dalje bile otvorene u centru grada.

Lokalne vlasti su ranije u subotu saopštile i da je vozač automobila poginuo u južnoj Francuskoj kada je vozilom udario u kamion na okretnici koju su blokirali „žuti prsluci.“

Time je broj smrtnih slučajeva povezanih s višenedeljnim antivladinim protestima porastao na 10.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...