Pozlilo mu od „Venerine lepote“, ali to nije prvi put

209

FIRENCA – Jedan sedamdesetogodišnji Italijan doživeo je srčani udar pošto su ga obuzele emocije dok se u firentinskoj galeriji Ufizi divio Botičelijevom remek-delu „Rođenje Venere“, prenio je Dejli mejl.

Portal Firenze Republica piše da je muškarac imao sreću, jer se u galeriji u tom trenutku zateklo četvoro lekara, a u prostoriji je bio i defibrilator, pa su mu odmah priskočili u pomoć.

Obožavatelj umetnosti uspešno se oporavlja u jednoj firentinskoj bolnici, a direktor Ufizija Ejke Šmit kaže da nije prvi put da nekome pozli dok se divi lepoti „Rođenja Venere“ ili Caravađiovoj „Meduzi“.

Ispričao je da je jedan posetilac gledajući Botičelijevu „Primaveru“ 2016. godine doživeo epileptički napad, a jedan drugi se početkom ove godine onesvestio ispred Caravađove „Meduze“.

Premda mnogi smatraju da je reč najčešće o iscrpljenim turistima koji, kada dođu u neki grad prepun umetnosti, nastoje u što manje vremena da vide što više, medicina ovakvu reakciju naziva Stendalovim ili Firentinskim sindromom.

Fenomen je naziv dobio po francuskom piscu Mari-Anri Bejlu, koji je u 19. veku pisao pod pseudonimom Stendal.

Reč je o sindromu koji se javlja kod nekih osoba u trenutku kada vide neko umetničko delo koje im se posebno svidi. Pritom mogu doživeti neuobičajene psihičke i fizičke simptome poput nesvestice, ubrzanog rada srca, vrtoglavice, pa čak i halucinacija.

Stendal je ugledavši lepotu firentinske bazilike Santa Croce osećaj opisao ovako: „Srce mi je lupalo, život je izašao iz mene, hodao sam i strahovao da ću se srušiti“.

U razdoblju između 1977. i 1986, kaže italijanska psihijatrica Gracijela Magerini iz firentinske bolnice Santa Maria Nuova, bilo je 106 sličnih slučajeva. Mnoge pacijente iznosili su iz muzeja ili galerija pošto su se onesvestili, imali vrtoglavice, hiperventilirali, osećali snažno lupanje srca i iscrpljenost, a neki su navodno patili od gubitka identiteta.

Objasnila je da sindrom češće pogađa osobe koje su sklone tome da im se nešto jako dopadne, a uz stres od putovanja i poseta gradu poput Firence „to je dobitna kombinacija“, kazala je dr Magerini.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...