Kako da trenirate štene da piški na pelenici

Vaspitavanje novog šteneta može da bude veoma teško za vlasnika, posebno tokom prvih nedelja života u novom domu.

1.721

Srećom, postoje brojni saveti i pomagala koja vam mogu olakšati ovaj period.

Upotreba pelenice jedan je od načina koji vam može pomoći da izbegnete barice i paketiće koje nespretni štenci umeju često da ostavljaju svuda za sobom po stanu.

Zašto pelenica?

Možda će vas iznenaditi ideja o pelenicama, ali često se dešava da veterinar iz zdravstvenih razloga preporuči da nigde ne izvodite štene do prve, ili čak druge revakcine, i u takvim situacijama – pelena je gotovo neophodna.

Zapamtite da je u obuci ključna konzistentnost.

Prvi korak je – izbor odgovarajuće pelenice. Možete ih pronaći u pakovanjima, ili na komad, u svim prodavnicama opreme za ljubimce.

Važno je da odaberete odgovarajuću veličinu i verovatno će biti potrebno da isprobate nekoliko različitih modela kako biste pronašli onaj pravi.

Postoje pelene koje se samolepljivim trakama pričvršćuju za podlogu, i pomažu da izbegnete gužvanje i sprečite štene da ih cepa i razvlači po stanu.

Takođe, postoje pelene koje imaju aromu koja štence privlači da baš na njoj obave svoje potrebe. Kapi sa ovom aromom možete i odvojeno kupiti i koristiti na pelenama neutralnog mirisa.

Ovi mirisi kod nekih štenaca zaista „rade”, dok drugi apsolutno ne reaguju na njih.

Kada odaberete vrstu pelene, potrebno je da odlučite gde je najbolje da je postavite.

Većina vlasnika bira toolet, kao prostor koji vide kao „nejprirodnije okruženje” za obavljanje ovakvih poslova.

Ipak, toalet je ponekad suviše daleko, a štencima je potrebno da se olakšaju vrlo brzo nakon buđenja i nakon svakog obroka.

Jedan od saveta je da pelenica bude što bliže vratima stana, i da je, nakon nekog perioda, prebacite sa spoljašnje strane, kako bi pas naučio prirodnu putanju za izlaženje napolje, i naučio da vas grebanjem o vrata obavesti o svojim potrebama.

Kada primetite da se štene vrpolji, nežno ga uputite ili ponesite ka pelenici. Trudite se da ga pritom ne podižete suviše od poda, kako bi što pre naučilo put do pelene.

Jedan od načina da mu privučete pažnju na pelenu i naglasite njenu funkciju jeste da u urin svog psa umočite papirnatu maramicu, i komadić spustite na pelenu.

Gde je BRAVO?

Prinesite štene peleni, pokažđite mu flekicu urina, recite Bravo i nagradite ga omiljenom poslasticom.

Svaki sledeći put kada to uradi na pelenici, pohvalite ga i nagradite.

Ako ste u ovome dosledni, možete podsetiti psa u trenucima u kojima vidite da se priprema dalje od pelene. Samo recite Gde je bravo? i štene će krenuti ka pelenici i sačekati da bude nagrađeno nakon uspešno obavljenog zadatka.

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...