Najavljivale su ga sve prethodne vlade, sada i Vučić

234

Zakon o poreklu imovine, mnogo puta do sada obećavan, još nije ugledao svetlost dana. On se najavljuje iz godine u godinu, a nedavno je iz Vlade Srbije stiglo i novo obećanje – da će u narednih nekoliko meseci započeti javna rasprava o Nacrtu zakona.

Ponovo je u javnosti otvorena rasprava šta bi donelo usvajanje zakona i koliko su se do sada poreski organi uspešno obračunavali sa zloupotrebama.

Vlasnici vila, jahti i skupih automobila sa, na papiru, prosečnim primanjima, mogli bi pod lupu poreskih organa ako i kada Zakon o poreklu imovine bude donet. Bezmalo dve decenije najavljivale su ga sve prethodne vlade, a poslednjih dana tom se lancu pridužilo još jedno obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Sad ćemo da donesemo taj zakon da vidimo ko su lopovi i ko su tajkuni koji nemaju pokriće za svoj novac”, poručio je on.

Iako ga najavljuje predsednik države, na njegovoj izradi, prema rečima Siniše Malog, rade ministarstva finansija i pravde i predstavnici Poreske uprave.

Novinar Mijat Lakićević upozorava da bi kao i ostali, i ovaj zakon mogao postati predmet zloupotrebe.

“Prosto nije ni potreban jer sve to može da se reši po postojećim zakonima, tako da ovo više liči na neku vrstu političkog hira i najnovijeg političkog populizma da bi narod video kako će opet bogataši da budu privedeni pravdi”, ocenjuje on.

Zakon, upozorava struka, ne bi mogao da obuhvati imovinu kupljenu u inostranstvu ili izgovore da je novac od nekoga pozajmljen.

“Da se malo našalim, ja mislim da bi jedan od prvih korisnika ovog zakona mogao da bude ministar Aleksandar Vulin koji bi onda dobio priliku da onda dokaže odakle mu onih 200 hiljada evra koje je dobio za stan”, rekao je Lakićević.

Petnaest godina stara konvencija UN-a protiv korupcije u članu 20 predviđa uvođenje krivičnog dela nezakonito bogaćenje, koje Srbija i kada je razmatrala, nije uvela, podseća Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije.

“Ako bi se usvojila ta preporuka, taj član 20 nije obavezujući, ali je preporučeno državama da razmotre njegovo usvajanje, onda bi Srbija mogla da dobije pravni osnov za mnogo snažnije i sveobuhvatnije provere kada je reč o imovini funkcionera nego što ih ima po sadašnjem zakonu o Agenciji”, istakao je Nenadić.

Kada će Nacrt zakona na raspravu, pa predlog u Skupštinu Srbije ne zna se, kao ni da li će i koliko godina moći retroaktivno primenjivati. Najveći problem je i dalje kako da češljanje nečijeg „prvog miliona“ stečenog u prošlosti ne bude u sukobu sa Ustavom Srbije.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...