Mnoge majke u Srbiji ostaju bez plate za praznike

Jasmina Mihnjak sa sajta “Bebac” ističe da je problem veliki i neobjašnjiv

420

Mnoge porodilje zaposlene u državnim firmama nisu dobile decembarsku platu iako su mesecima redovno bile isplaćivane. Što je najgore ne znaju ni kada ni da li će primiti platu pre novogodišnjih i božićnih praznika.

Tako će, po svemu sudeći, porodilje ostati bez plata kada su im najpotrebnije – tokom predstojećih praznika. Za sada nije poznato koliko njih nije dobilo primanja, ali sudeći prema komentarima na sajtovima i forumima za roditelje, veliki broj porodilja je uskraćeno za novac, piše Blic.

– Dobijala sam kao prosvetni radnik poslednjih meseci redovno platu 24. u mesecu da bi u decembru odjednom i bez razloga ostala bez para. Niko me nije ni obavestio da će biti kašnjenja i kada će plata stići. Neke od koleginica porodilja su dobile platu pa smo svi u čudu jer ne znamo po kojem kriterijumu je jednima isplaćen novac, a drugima ne. Zvala sam školu i pitala ih zbog čega mi kasni plata i kada ću je dobiti. Odgovorili su samo da ne znaju ništa  – naglašava jedna od porodilja.

Jasmina Mihnjak sa sajta “Bebac” ističe da je problem veliki i neobjašnjiv.

– Čudno je da država kasni sa isplatom novca i ne daje objašnjenja zbog čega i kada će biti plate. Moguće da su nedavno iz fonda za plate isplatili roditeljski dodatak mnogim porodicama jer je i to bio problem pa da sad nemaju za plate. Ali to je samo pretpostavka pošto racionalnog objašnjena od nadležnih trenutno nema – priča Mihnjak.

Kako kaže, plate kasne, pre svega, porodiljama čija su se deca rodila do 1. jula ove godine i plate primaju po starom Zakonu o finansijskoj podršci porodici odnosno preko poslodavca. To potvrđuju i same porodilje i dodaju da ni ovde ne postoji jasan kriterijum kašnjenja.

– Ja sam se porodila 23. februara, a koleginice kojima je legla plata tj. nadoknada porodiljama, danas u toku dana, bebe su dobile aprila i maja meseca ove godine… Moj račun je još bez uplate. Sve smo u radnom odnosu iste opštine (Aranđelovac)… E sad… u čemu je razlika i šta je razlog da pojedinima novac stiže, a drugima ne nije mi jasno?! Da nedoumica bude veća – ja sam svoje bolovanje prekinula 3. decembra i vratila se poslu u školi. Te se pitam komplikuje li to šta? Po nekoj logici, država mi je dužna još ovu jednu uplatu, ali nje misteriozno nema! Možda će mi je uručiti kao paketić, a da o tome nisam obaveštena! – kaže jedna od porodilja.

A na sajtu “Bebac.com” povodom svega poslali su oštru poruku Ministarstvu za rad.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...