Digli cene – tehnički pregled i do 5.000 dinara

378

Cene tehničkih pregleda nastavljaju da rastu pa su pojedini vozači, koji su se javili redakciji Večernjih novosti, za ovu uslugu platili od 4.500 do 5.000 RSD.

„Cene tehničkih pregleda u Srbiji, prema našim podacima kreću se u rasponu od 2.700 do 4.700 dinara“, kaže Vlada Marinković, predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda Srbije (NATEP).

On dodaje da sva privredna društva koja se bave ovim poslom samostalno određuju cenu jer država, iako je to njena zakonska obaveza, još nije propisala najnižu a ni najvišu cenu pregleda.

Jedan od vlasnika poznate beogradske firme koja se bavi ovom uslugom objašnjava zašto cene rastu.

„Prvo sam propis da vozilo pregledamo na liniji 30 minuta znači da maksimalno za osam sati rada možemo da pregledamo 16 vozila. Računica je tu sasvim jasna i pokazuje da sa 3.000 dinara koliko je koštao do pre neki dan tehnički pregled kod nas ne mogu da isplatim ni plate radnicima. Podigli smo cenu na 4.500 dinara, bune se vozači, ali moraju da shvate da smo prinuđeni na ovakve nepopularne poteze“, kaže on.

Veći problem je, ipak, kaže, odluka osiguravajućih kuća da isplaćaju samo pet odsto provizije po zaključenoj polisi obaveznog osiguranja umesto doskorašnjih 10-15 pa i 20 odsto.

„Ta suma nije beznačajna u ukupnim troškovima i da bismo uopšte opstali u ovom biznisu jedini izlaz je bilo povećanje cena“, objašnjava on.

Marinković kaže da je u Narodnoj banci Srbiji formirana radna grupa koja bi trebalo da do početka marta 2019. ustanovi da li je potrebno menjati Zakon o osiguravajućim društvima, odnosno član koji se odnosi na visinu provizije koja se isplaćuje privrednim društvima koja obavljaju uslugu tehničkih pregleda.

„To znači da će cena tehničkih pregleda bar do tada ostati na ovom nivou“, kaže Marinković.

 

 

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...