Dodik osudio zloupotrebu skupa „Pravda za Davida“: Ovo je prevršilo svaku meru

454

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik osudio je svaki pokušaj zloupotrebe skupa „Pravda za Davida“ i naveo da su učesnici večerašnjeg protesta u Banjaluci nasiljem pokušali da ometaju sve druge građane koji su imali nameru da na najlepši način provedu praznike.

Banjalučka ATV prenosi da je Dodik kazao da okupljanje grupe „Pravda za Davida“ niko nije ometao.

„Neprihvatljivo što je skup zloupotrebljen, odobrenje za održavanje skupa bilo je za prostor Trga Krajine“, rekao je Dodik.

On je dodao da je prekoračeno i vreme za održavanje skupa, jer je bio odobren u periodu od od 18 do 20 časova.

„Građani su sprečeni da slušaju Harisa Džinovića“, naveo je Dodik.

Navodi se da je on osudio politizaciju, pre svega ljudi iz Partije demokratskog progresa (PDP) koji pokušavaju da svoj poraz na izborima na neki način saniraju zloupotrebom i Narodne skupštine i na ovaj način da naruše imidž grada.

„Podržaću svako zakonsko postupanje policije, organizatori moraju da odgovaraju, jer nisu na adakvatan način organizovali i sproveli skup. Svi koji su činili nasilje treba da budu privedeni i da odgovaraju. Mislim da je ovo prevršilo svaku meru“, kazao je Dodik.

On je naveo da bilo kakvi protesti treba da budu zabranjeni i da Banjaluka treba da se vrati normalnom ritmu, a Banjalučane je pozvao da podignu glas protiv ovakvog ponašanja, ocenjujući da ovo nema veze s istinom i pravdom.

Mediji u BiH objavili su da Davor Dragičević, otac nesrećno stradalog mladića Davida Dragičevića, nije među učesnicima protesta „Pravda za Davida“ koje su pripadnici specijalnih snaga MUP Republike Srpske večeras uhapsili u blizini Trga Krajine u Banjaluci.

Majka Davida Dragičevića Suzana Radanović objavila je prethodno na Fejsbuk grupi „Pravda za Davida“ da je policija ponovo uhapsila njegovog oca Davora, koji je pozivao demonstrante da se vrate na proteste nakon intervencije specijalaca.

Izveštač sarajevskog „Dnevnog avaza“ naveo je da su Davor Dragičević i grupa demonstranata koja se nalazila oko njega rasterana u nepoznatom pravcu.

Banjalučke „Nezavisne novine“ prenele su da je nekoliko osoba uhapšeno, kao i da je televizija N1 objavila da je iz policije potvrđeno da Davor Dragičević nije među privedenim osobama.

Građane Banjaluke i članove grupe „Pravda za Davida“ koji su se večeras okupili na Trgu Krajine u znak podrške porodici Davida Dragičevića, a potom tokom protestne šetnje prekinuli koncert Harisa Džinovića u tom gradu, specijalne snage MUP Republike Srpske potisnule su sa tog trga, pošto je isteklo vreme tokom kojeg je skup bio dozvoljen.

„Skup je bio dozvoljen do 20 sati, pozivamo vas da se raziđete zbog vaše bezbednosti. Ako ne postupite tako biće upotrebljena zakonska sredstva“, kazao je policajac putem megafona okupljenima demonstrantima, kojih je prema proceni izveštača tog sajta bilo oko 50 ljudi.

Davor Dragičević, otac nesrećno stradalog mladića, kazao je okupljenima nakon dolaska specijalca, a pre intervencije, da odu kući kako bi nešto pojeli, navodeći da će on ostati na Trgu Krajine.

RTRS prenosi da su demonstranti na parkingu ispred banjalučkog Muzeja savremene umetnosti gde je postavljena bina za planirane koncerte, sprečili koncert Harisa Džinovića. Navodi se da su tu su uz povike i uvrede učesnici protesta prvo prekinuli muziku, nakon čeka su se popeli na binu i „zabranili“ održavanje koncerta.

Oglasio se i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, kojeg su, prema navodima RTRS, učesnici protesta prethodno izvređali.

„Oštećena oprema ozvučenja, trg blokiran. Koncert ne može biti održan. Protest je održan, koncert onemogućen“, napisao je Radojičić na Tviteru.

Na Trgu Krajine u Banjaluci prethodno je završeno okupljanje građana i članova grupe „Pravda za Davida“ u znak podrške porodici Davida Dragičevića čiji je otac Davor poručio da tu ostaje „do kraja“, ali i da „skupova na ovaj način više neće biti“.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...