Nepoznata sudbina Davora Dragičevića, policija tvrdi da nije uhapšen, otkazani koncerti

984

Još nije poznata sudbina Davora Dragičevića, oca ubijenog mladića Davida Dragičevića, koji je poslednji put viđen sinoć dok se sa nekoliko osoba kretao od Trga Krajine prema džamiji Ferhadija.

U jednom momentu Dragičeviću se se približavali pripadnici Jedinice za podršku MUP RS sa dve strane, a novinarima je naređeno da se udalje sa lica mesta.

Prvo se pojavila informacija da je Dragičević uhapšen, ali je policija kasnije demantovala te navode.

Policija je sinoć uhapsila desetak građana, uglavnom članova grupe „Pravda za Davida“, pod optužbom da su narušavali javni red i mir.

Iz Policijske uprave Banjaluka jutros je saopšteno da tragaju za još pet osoba, među kojima je i Davor Dragičević.

Posle okupljanja na skupu „Pravda za Davida“, na kome je bilo oko deset hiljada ljudi i protestne šetnje gradom, grupa građana sa Davorom Dragičevićem i Suzanom Radanović, majkom ubijenog mladića se vratila na Trg Krajine, ali su pripadnici Jedinice za podršku naredili da se sklone sa platoa, jer je, kako su naveli u 20 časova isteklo vreme odobreno za okupljanje na trgu.

Građani su tvrdili da se ne radi o skupu, već šetnji trgom, koja nije zabranjena, ali je policija krenula na njih.

Neki su se sklonili u obližnje kafiće, odakle je nekoliko njih privedeno, dok su drugi uspeli da pobegnu.

U Policijskoj stanici Banjaluka u toku je saslušanje četiri člana grupe „Pravda za Davida“, koji su privedeni sinoć.

Tek jutros im je omogućeno da pozovu advokate.

U policiju je na informativni razgovor u 12.00 pozvan i predsednik opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) i poslanik u parlamentu BiH Branislav Borenović, koji se takođe tereti za narušavanje javnog reda i mira.

PDP je bio formalni organizator sinoćnjeg skupa „Pravda za Davida“ na Trgu Krajine.

AP/Amel Emric

Borenović, koji je bio na sinoćnim protestima, napisao je na Tviteru da je 280. dan protesta, kao i uvek do sada, protekao mirno i dostojanstveno, bez ijednog incidenta.

„Hiljade i hiljade građana tražilo je istinu i pravdu da bi se na kraju stotine specijalaca obrušilo na dvadesetak ljudi. Bespotrebna i neverovatna primena sile“, napisao je on.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković napisao je da su „opet počeli da hapse, podmuklo, ali da građani zbijaju redove i nastavljaju borbu“.

Nakon sinoćnjeg protesta „Pravda za Davida“ i otkazivanja koncerta Harisa Džinovića, u upravi Banjaluke su odlučili da otkažu sve novogodišnje koncerte.

Gradonačelnik Igor Radojičić saopštio je na Twitteru da se koncert otkazuje.

Večeras je trebalo da nastupe Željko Samardžić i Nikola Rokvić, a 1. januara Željko Joksimović.

„Koncerata u Banjaluci neće biti. Ne želimo da ugrožimo ni izvođače, ni goste, ni Banjalučane“, rekao je Radojičić.

Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH i lider vladajućeg SNSD-a osudio je, kako je naveo, svaki pokušaj zloupotrebe skupa „Pravda za Davida“.

On je rekao da su učesnici sinoćnjeg skupa „nasiljem pokušali da ometaju sve druge građane, koji su imali nameru da na najlepši način provedu praznike“.

Dodik je kazao da skup grupe „Pravda za Davida“ niko nije ometao, ali da je prekoračeno vreme za održavanje skupa, jer je skup bio predvidjen i odobren od 18 do 20 časova.

„Građani su bili sprečeni da slušaju koncert Harisa Džinovića“, kaže Dodik.

On je istakao da podržava svako „zakonsko postupanje policije“, a da organizatori moraju da odgovaraju, jer nisu na adakvatan način organizovali i proveli skup.

„Svi koji su činili nasilje treba da budu privedeni i da odgovaraju. Mislim da je ovo prevršilo svaku meru“, kaže Dodik.

On je zaključio da bilo kakvi protesti treba da budu zabranjeni, a da Banjaluka treba da se vrati normalnom ritmu.

Dodik je pozvao Banjalučane da „podignu glas protiv ovakvog ponašanja“ jer, kako je naveo, to nema veze sa istinom i pravdom.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...