Crnogorsko državljanstvo od danas će moći i da se kupi

1.157

U Crnoj Gori danas stupa na snagu odluka vlade o ekonomskom državljanstvu, koja omogućava zainteresovanim stranim investitorima da mogu dobiti crnogorski pasoš, ulaganjem u razvojne projekte, javlja portal Cdm.me.

Ekonomsko državljanstvo biće dostupno za najviše 2.000 investitora, a program preko kojeg se može ostvariti ekonomsko državljanstvo trajaće tri godine, prenosi Agencija Anadolija.

Za crnogorsko državljanstvo može da aplicira stranac koji u Crnoj Gori ili drugoj državi nije pravosnažno osuđen i za kojeg je agent za ocenu međunarodne podobnosti dao pozitivno mišljenje, uključujući dokaz o poreklu novca namenjenog za uplatu i ulaganja u skladu sa ovom odlukom.

Investitor može da stekne crnogorsko državljanstvo po nekoliko načina – prijemom po osnovu posebnog programa ako je na račun uplatio 100.000 evra za razvoj manje razvijenih jedinica lokalne samouprave.

Takođe, državljanstvo može steći i ako je na račun uplatio najmanje 450.000 evra za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici, primorskom regionu ili iznos od 250.000 evra za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u sjevernom ili središnjem regionu Crne Gore.

Novac će biti uplaćivan u poseban fond iz kojeg će se finansirati izgradnja infrastrukture u manje razvijenim opštinama, pre svega na severu države.

Odlukom je precizirano da će kontrolu uplata nadzirati nezavisni revizor.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...