Za prvu bebu u 2019. u Novom Sadu – 200.000 dinara, gradonačelnik najavio snažne mere borbe za natalitet

617

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je danas prvorođenu bebu u 2019. godini u porodilištu Betanija, a majci prve bebe čestitao i uručio novčana sredstva u iznosu od 200.000 dinara.

„Najlepše vesti dolaze uvek iz novosadskog porodilišta“, rekao je tom prilikom Vučević.

TANJUG/ JAROSLAV PAP

Kako je istakao, Grad Novi Sad je pojačao mere pronatalitetne politike.

„Ove godine prvorođena beba dobija 200.000 dinara, a sve rođene bebe u toku 1. januara 50.000 dinara. Povećali smo iznose i za svako prvo dete u porodici u narednom periodu“, rekao je Vučević i dodao da će i beba rođena 1. februara dobiti 200.000 dinara.

On je napomenuo da će se nastaviti sa podrškom porodicama sa troje i više dece kroz subvencionisanje prevoza, užine, ali i pomoći prilikom upisa dece u obdaništa.

Takođe, dodao je, u sledećoj školskoj godini svi đaci prvaci u novosadskim školama dobiće komplet udžbenika.

TANJUG/ JAROSLAV PAP

„Grad je to omogućio stabilnim finansijama. Samo snažna ekonomija garantuje sveukupni razvoj“, naglasio je Vučević i rekao da je cilj da se mladi zadrže u Novom Sadu, kao i da se tako utiče na eventualni povratak onih koji su se odselili iz Srbije.

Prva beba se zove Nikolina, teška je skoro tri kilograma i duga 49 centimetara, a njena majka Nataša Škorić kaže da je porođaj bio u 2.15 posle ponoći.

„Nisam imala nikakve komplikacije, porođaj je bio prirodnim putem“, dodala je.

Upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine (KCV) Tihomir Vejnović rekao je da je danas rođeno sedam beba i da grad ima pozitivan natalitet.

TANJUG/ JAROSLAV PAP

„Ukupno, prošle godine rođeno je 6.544 beba, među kojima 182 blizanaca i 16 trojki. Novi Sad je grad koji ima pozitivan prirodan priraštaj što je retko u ovom regionu“, istakao je Vejnović.

Edita Stokić iz KCV izrazila je zadovoljstvo što je Novi Sad već na ulasku u 2019. godinu povećao broja stanovnika.

„Velika je privilegija Kliničkog centra Vojvodine da našim sugrađanima čestita Novu godinu baš sa ovog mesta“, dodala je Stokićeva.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...