Narod Arizone diže bunu – kamenjem, noževima i pištoljima na autonomna vozila

Pa neće valjda tamo neka veštačka inteligencija da deli drum sa ljudima?

324

Stanovnici Arizone koriste noževe i kamenje da bi napadali autonomne automobile, što su korisnici društvenih mreža dočekali šaljivim komentarima da je pobuna protiv naših robotskih gospodara već počela.

Kako prenosi Arizona Republic, u mestu Čendler u Arizoni zabeležen je bar 21 napad na vozila kompanije Waymo. Ovaj list prenosi analize nekih stručnjaka koji veruju da će ovi napadi biti učestaliji kako u SAD autonomna vozila budu postajala uobičajenija, što bi moglo da dovede do ogromnih promena u tamošnjem društvu.

Waymo je kompanija nastala iz Googlea, a Čendler je grad u blizini prestonice Feniksa, gde je firma počela testiranja vozila bez vozača 2016. godine. Ovakvo ponašanje u gradu koji po američkim standardima nije mali, a po srpskim je prilično veliki (oko 250 hiljada stanovnika) pokazuje kako bi ljudi mogli da se ponašaju kad veštačka inteligencija (AI) bude počela da zauzima više mesta u našem društvu. Gradske vlasti slušaju čitav spektar žalbi i briga – od bezbednosti do gubitka posla.

Waymo vozila gađana su kamenjem, a policija navodi i da su neki pokušavali da izguraju vozila van puteva ili im branila da uđu u određene delove grada. Jedna žena je urlala na vozilo, a jedan čovek je pretio zaposlenom u njemu štanglom.

U ozbiljnijim slučajevima, jedan čovek je vadio pištolj na bespilotno vozilo i pretio rezervnom vozaču za a slučajeve opasnosti koji se nalazio na suvozačkom sedištu. On je posle u policiji rekao da „prezire“ automobile bez vozača još od kada je samovozeći Uber usmrtio jednu ženu u obližnjem Tempu.

„Mogu da ih testiraju i na drugim mestima“, rekao je 37-godišnji Erik O’Polka, koga je policija u novembru zvanično izdala upozorenje nakon što je svojim džipom nekolio pokušavao da izbaci Waymo vozilo sa puta, dok je jednom vozio direktno u njega i tako ga naterao da se zaustavi.

Njegova supruga rekla je da ga zabavlja da naglo koči ispred ovih vozila i tako ih tera da i oni naglo koče.

Među onima koji gađaju kamenjem i buše gume na semaforima ima i onih koji kažu da su ljuti na kompaniju, diviziju Alphabeta, vlasnika Googlea.

„Osumnjičeni koji je vadio pištolj na vozilo Waymo koje je prolazilo rekao je da je hteo da uplaši vozača i da je ljut na kompaniju“, rekao je detektiv koji je uhapsio 69-godišnjaka osumnjičenog za to delo.

Policijski izveštaji navode da test-vozači iz Waymoa retko podnose tužbe i traže da se osumnjičeni gone. Čovek koji je vadio pištolj optužen je po službenoj dužnosti. Vozači ne zovu direktno policiju, već pritisnu dugme kojim se javljaju centrali kompanije. Funkcioneri firme kažu da svi vozači prolaze kroz obuku za stres.

„Bezbednost je u suštini svega što radimo, što znači i da naši vozači, naši putnici i javnost predstavljaju naš prioritet. Tokom protekle dve godine, žitelji Arizone su nas toplo dočekali i bili su uzbuđeni potencijalima ove tehnologije i time što čine puteve bezbednijim. Verujemo da je ključ odnosa sa lokalnim stanovništvom naš stalni rad u zajednicama u kojima vozimo, uključujući i lokalne snage reda“, navela je kompanija u saopštenju.

Autonomna vozila će definitivno u jednom trenutku postati uobičajena, ali i pametni automobili takođe napreduju.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...