Građane najviše muči nezaposlenost i korupcija, a pesimizam i evroskepticizam je već postao trend

136

BEOGRAD – Životni standard i nezaposlenost sa 81 procentom glasova ispitanih, kao i korupcija i kriminal sa 78 posto, najznačajniji su problemi sa kojima se trenutno suočava Srbija, pokazuju rezultati novogodišnjeg istraživanja „Politike“ i agencije Faktor Plus.

Prema tom istraživanju, gde je bilo moguće dati do pet odgovora, Kosovo je sa 55 posto označeno kao sledeći najznačajniji problem sa kojim se suočava Srbije.

Slede EU integracije sa 33 posto i sa po 25 odsto stanje u zdravstvu i natalitet.

Situacija na KiM je za 43 posto ispitanika uvedljivo bila najjači utisak u 2018. godini.

Prema rezultatima istraživanja, koje je sprovedeno od 17. do 26. decembra na uzorku od 1.250 ispitanika, građani su u najvećem broju uvereni da Beograd neće pristati da Kosovo dobije stolicu u UN (58 posto), a u sličnom procentu (56 posto) veruju da je trenutno najbolje rešenje za problem KiM takozvani „zamrznuti konflikt“.

Na pitanje da li misle da će Beograd i Priština potpisati pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, 48 posto je odgovorilo sa „ne“, 36 sa „da“ dok je 16 odsto ne sna ili nema stav.

Kada je reč o EU, pesimizam i evroskepticizam građana je već postao trend. Raste broj onih koji misle da ćemo na ulazak u EU čekati više od 10 godina ili da nećemo nikad ući, a pada broj onih koji smastraki da Srbija treba da postane članica Unije – sa 38 posto pre godinu dana, na 34 posto sada, navodi Politika.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...