Sprema se velika izmena u vezi sa naplatom dugova preko izvršitelja

1.162

Uskoro bi Zakon o izvršenju i obezbeđenju trebalo da se promeni, a izmene ovog Zakona trebalo bi da u skupštinsku proceduru uđu u prvoj polovini ove godine, prenosi b92.net.

Naime, mnogi građani su zbog dugova od nekoliko hiljada evra ostali bez prilično velike imovine i nekretnina. To bi od ove godine trebalo da se promeni jer je formirana radna grupa koja već nekoliko meseci radi na izmeni propisa koji regulišu ovu oblast.

Jedna od bitnih novina je da ubuduće izvršitelji neće moći da prodaju jedinu nekretninu, pod određenim uslovima, pojedincima i porodici koji bi posle te prodaje praktično ostali na ulici. Takođe, trebalo bi i da se preispita deo plate ili penzije koja može biti predmet izvršenja, piše Dnevnik.

Da se radi o izmeni koja je i više nego neohodna govori i to da je ovaj način namirenja dospelih obaveza dosta čest. Tako je 2017. godine preko izvršitelja prodato čak 3.736 nekretnina ili po 300 svakog meseca. U kakvom su se položaju danas našli neki od tih ljudi ne treba posebno objašnjavati.

O izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju ministraka pravde Nela Kuburović kaže da se u praksi pokazalo da se nepokretna imovina i ona pokretna veće vrednosti od potraživanja prodaju i zbog dugova manje vrednosti.

„Mora se voditi računa o načelu srazmere i preispitati da li se načelo srazmere na odgovarajući način primenjuje“, kaže Nela Kuburović.

Izvršitelji neplaćene obaveze često namiruju iz redovnih primanja – plata i penzija. Nova rešenja išla bi na to da je moguće blokirati samo polovinu plate ili penzije. Od trećine plate ili penzije malo ko u Srbiji može da živi pa dužnik tako zapada u još veće probleme i nove dugove, odnosno čeka sledeće izvršenje. Blokada polovine primanja trebalo bi da im pomogne da stanu na noge.

Izvor b92.net
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...