Kinezi svakog utorka idu u Bogatić, evo i zašto

1.135

Vlasnici lokala u najvećem kineskom tržnom centru u Srbiji – „Kineskom gradu“ u novobeogradskim blokovima, ne propuštaju kupanje u lekovitoj mačvanskoj vodi, piše portal „Distrikt“.

Kako piše ova portal, oni svakog utorka dolaze na geotermalno vrelo u Bogatiću, druže se i uživaju, a kad ogladne, sami, skromni kakvi jesu, zahvaljujući ključaloj vodi na licu mesta spremaju obrok.

Jedan od Kineza kaže da dolazi u ovu banju jer je voda dobra i zdrava.

„Za sve je dobra i zdrava, za kosu, kožu, utiče na sve“, objašnjava jedan on.

Od hrane, jedu jaja kuvana u lekovitoj ključaloj vodi i bareni krompir.

Opština Bogatić uputila je dopis resornim ministrastvima, tražeći da ovo područje, bogato geotermalnom vodom, tretiraju kao banjska i druga lečilišta, kako bi budući investitori imali određene privilegije prilikom ulaganja.

Razvojnu šansu vide u turizmu, a dok čekaju ozbiljnije investitore, meštani kroz čije imanje protiče topla voda na svoj način koriste prirodno bogatstvo. Umesto u cevi do kupatila, voda se uliva u njive.

Sada su se opštinski čelnici aktivirali da to zaustave i pozvali državu da investitorima u ovom kraju da lakše uslove poslovanja, a Mačvu tretira poput banjskih i drugih lečilišta.

„Naši potencijali su ogromni. To je 270 megavata ekološki čiste vode i obnovljive energije“, objašnjava Darko Mašić, direktor TO Bogatić.

Na bušotini otkrivenoj osamdesetih godina voda dostiže 80 stepeni, a dok stigne do banje dovoljno se ohladi, a ne izgubi lekovita svojstva. Meštani je koriste za piće, lečenje zglobova, reume.

Zbog toga u turizmu vide svoju šansu, a inostrani gosti dodatno ih uveravaju u to.

„Nama kad dođe turista on će ovde kupiti i veknu hleba, i kilogram sira, i litru mleka, kilogram paradajza od naših poljoprivrednika, svako će imati dodatni prihod jer će imati kome da ponude proizvode“, kaže Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić.

Dok čekaju investitore počeće i grejanje javnih objekata uz pomoć njihovog blaga. Do tada, Kinezi i po hladnom vremenu svoj slobodan dan koriste upravo ovde.

Izvor Distrikt
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...