Protest završen, poslat još jedan zahtev – smena Dragana Bujoševića

991

Protest „Jedan od pet miliona“ u Beogradu završen je večeras oko 20 časova, a učesnici su zatražili smene generalnog direktora Radio-televizije Srbije Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića.

Na protestu na kome je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, pročitano je otvoreno pismo u kome Stefanovića i Bujoševića pozivaju da se povuku sa funkcija, jer svaki dan umesto činjenica emituju na javnom medijskom servisu laži i klevete predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je rečeno, njihova dužnost kao novinara je da emituju istinu i da se odupru cenzuri i svakoj vrsti pritiska.

AP/Darko Vojinovic

„Laž nije drugo mišljenje“, čulo se sa kamiona uz povike „Nije sprski ćutati“ što je naziv emisije koju je nekada vodio i uredjivao Dragan Bujošević.

Glumac i jedan od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ Branislav Trifunović čitajući otvoreno pismo Bujoševiću rekao je da je Bujošević odgovoran građanima, a ne svojim ličnim interesima, interesima vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je kazao da je Bujošević u obavezi da gradjane informiše istinito, a ne da zloupotrebljava svoj položaj i javni servis koristi u propagandne svrhe, obmanjuje javnost i menja činjenice.

„Načinom na koji radiš ostaćeš upisan u mračni deo istorije sunovrata medija i zloupotrebe profesije“, naveo je Trifunović.

Glumac Radoslav Milenković rekao je da su gradjani koji dolaze na protest hrabri i da je njihova jedina želja da žive u normalnoj zemlji gde zakon važi za sve i gde od rada može da se prehrani porodica.

On je naveo da to što traže okupljeni nema veze sa politikom već sa potrebom da žive u zemlji u kojoj vladaju znanje i rad.

AP/Darko Vojinovic

Posle govora, gradjani su prošetali centralnim gradskim ulicama. Okupljeni su se kratko zadržali kod zgrade u kojoj je sedište predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a potom i ispred zgrade RTS-a.

Kod zgrade predsedništva su se zaustavili da bi, kako su rekli, Aleksandar Vučić mogao lakše da ih prebroji i uzvikivali su „Vučiću lopove“, a potom pustili pesmu Djordja Balaševića „Dno dna“.

Ispred RTS-a upaljene su baklje i raširen je transparent „Počelo je“, puštani su špica za Dnevnik i delovi govora Aleksandra Vučića kao i najave spikera o Vučićevim aktivnostima, a pročitano je i otvoreno pismo Bujoševiću.

Infobrif

Tokom protestne šetnje na čelu kolone bili su veliki transparenti „Jedan od pet miliona“ i „Stop krvavim košuljama“ i dobošari. Ispred kolone je kamion sa ozvučenjem sa koga se puštala muzika.

Infobrif

Okupljeni su nosili srpske zastave, transparente „Počelo je“, „Ti brojiš, mi odbrojavamo“, duvali u pištaljke i trube.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta gde je protest počeo deljene su razglednice sa fotografijom sa prethodnih protesta na kojima piše „Subota je u Beogradu. Jedan od pet miliona“.

Večerašnji protest počeo je minutom ćutanja i odavanjem pošte glumcima Marku Nikoliću i Ivi Gregureviću i fudbaleru Dragoslavu Šekularcu.

Tokom protesta ulice su za saobraćaj bile zatvorene, a broj okupljenih bio je manji nego na prošle subote.

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronadju nalogodavci napada.

Zahtevi su prošireni, traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Na poslednjem protestu 29. decembra zatražena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...