Zapaljen badnjak ispred Hrama Svetog Save, evo šta je patrijarh SPC poručio građanima

180

BEOGRAD – U prisustvu velikog broja vernika, patrijarh srpski Irinej osveštao je večeras badnjak na platou ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, nakon čega je obavljeno tradicionalno paljenje badnjaka.

„Srećan badnjak i Badnji dan, hristoljubivi narode. Okupili smo se da jednim srcem i jednom dušom proslavimo najveći hrišćanski praznik“, poručio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej .

Brojni Beograđani i njihovi gosti došli su pred Hram i pre 16 sati, kada je bilo zakazano paljenje badnjaka, a Krušedolska ulica zatvorena je za saobraćaj.

Među okupljenima ima i mnogo porodica sa decom koja nose grančice badnjaka, a badnjake na platou nude i ulični prodavci.

„U naše domove danas će biti unet badnjak, to hrastovo drvo jako i snažno po svojoj prirodi, ali sa puno simbolike“, ukazao je Irinej i ispričao da ono simbolizuje život, rođenje Isusa Hrista, njegov ulazak u ovaj svet, u naše domove i srca.

„Ali i da badnjak uđe u sve naše ustanove, u naše naučne ustanove, prosvete ustanove, vojsku koja nas štiti i da sve ono što je naše bude osvetljeno svetlošću drveta života, odnosno svetlošću Hristovom“, rekao je Irinej.

Kaže da u današnje vreme ima mnogo nevolje i briga i poželeo da nas Bog sačuva svih nevolja, kao što nas je, navodi, čuvao kroz istoriju.

„Neka bog blagoslovi i naše Kosovo, taj naš sveti kraj, našu svetu zemlju, naš Jerusalim. Tamo gde su naše svetinje, tamo gde je stvarana naša istorija, gde je nikla naša kultura, tamo gde se podizala naša duhovnosti, tu našu otačku zemlju da nam Gospod sačuva i da ostane narodu našem, kome je uvek pripadala i bila njegova, da to bude danas i sutra“, poručio je Irinej.

On je poželeo srećan praznik uz najradosniji pozdrav „Mir božiji, Hristos se rodi“.

Irinej služi i svečano bdenje u kripti Hrama Svetog Save.

Paljenju badnjaka prisustvuju i ministri Ivica Dačić i Aleksandar Vulin, kao i nekoliko visokih oficira Vojske Srbije.

Patrijarh je danas služio svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi, a sutra će, na Božić, od devet sati služiti liturgiju u kripti Hrama Svetog Save.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...