Evo šta treba da znate o agresiji kod mačaka

Agresija kod mačaka često se tretira manje ozbiljno od agresije kod pasa.

301

Ipak, ovakvo ponašanje može biti veoma opasno i problematično, i treba ga razumeti i pristupiti mu na pravi način.

Mačke jesu ćudljive, one vole i čuvaju svoj lični prostor, i ponekad deluju previše oprezno ili nedruželjubivo.

Ipak, vlasnici i ljubitelji ovih životinja dobro znaju koliko one mogu biti nežne, mazne, predane, verne, razigrane i druželjubive.

Usled određenih promena uslova života, zdravstvenih problema ili pretrpljenog stresa, mačka može početi da pokazuje znake agresije, koji se najpre prepoznaju po njenom govoru tela.

To su one situacije u kojima mačka neprekidno zuri u predmet svoje agresije, ispušta preteće zvuke, pokazuje zube, podiže rep čvrsto i pravo, povlači uši unazad, nakostreši se.

Nakon ovih gestova pripreme, ili upozorenja, mačka može da napadne drugu životinju ili osobu, koristeći svoje zube i kandže.

Pored razumevanja telesnih signala agresije, za vlasnike mačaka, kao i za sve ljude koji sa njima stupaju u kontakt (posebno – prvi put), važno je da razumeju najčešće uzroke agresivnog ponašanja kod mačaka.

Ovo su neki od njih:

  • KONTAKT OČIMA

Neposredni, smeli kontakt očima može da izazove agresiju kod mačke. U njihovom svetu, ovo nije prijateljski signal, te prilikom susreta sa mačkom treba da izbegavate interakciju „oči u oči”.

  • BOLOVI

Mačke koje trpe bol mogu postati netolerantne i agresivne.

Ponekad ovakvo ponašanje pokazuju i prema vlasnicima koji pokušavaju da ih pomaze ili podignu, ukoliko i ovaj pokret pojačava ili izaziva bol.

  • TRAUMA

Mačke su prilično samostalne i njihovi vlasnici često ne znaju za sve njihove aktivnosti i doživljaje koje su tokom dana imale.

Tokom svog boravka napolju ili igre u vreme vlasnikovog odsustva, mačka je mogla da preživi traumu za koju vlasnik ne može znati, a koja kod nje ostavlja snažne posledice i izaziva agresivno ponašanje.

  • TERITORIJALNA AGRESIJA

Mnogi ne znaju da mačke imaju snažan instinkt da zaštite svoju teritoriju, često čak jači od pasa.

Ako na svojoj teritoriji vede, čuju ili nanjuše drugu životinju, mogu postati uznemirene. U takvim situacijama one ponekad prenose agresiju i na ostale životinje ili ljude u prostoriji.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...