Pravosnažna presuda protiv nezakonite naplate za odvodnjavanje (FOTO)

6.140

Upravni sud u Kragujevcu uvažio je tužbu G.M. iz Brzana kod Batočine protiv Ministarstva Finansija Republike Srbije, Poreska uprava Ekspoziture Batočina, poništavajući rešenje Ministarstva doneto 17. oktobra 2016. Predmet je time vraćen JP „Srbijavode“ na ponovno odlučivanje.

FOTO: Infobrif

Naime, Ministarstvo finansija donelo je rešenje kojim je G.M. utvrđena nadoknada za odvodnajvanje za 2015. i 2016. godinu po vrsti zemljišta.

G.M. je na to podneo tužbu protiv ovog rešenja Upravnom sudu u Kragujevcu navodeći da Ministarstvo nije tačno i pravilno utvrdilo činjenično stanje, jer se parcela za čije navodnjavanje bi trebalo da plati nalazi u sastavu rečnog korita Velike Morave, što znači da je postala vodno zemljište, te je na osnovu Zakona o javnoj svojini, vlasnik vodotoka prvog reda Republika Srbija. Tražio je poništenje gore pomenutog rešenja i pokrivanje troškova za upravni spor.

FOTO: Infobrif

 

U presudi koju je sud doneo navodi se da se ne može naplatiti nadoknada za odvonjavanje za parcele za koje nije dokazano da su odvodnjavane, već samo za melaraciona područja koja su označena na karti koja je javno objavljena na sajtu Srbijavode.

FOTO: Infobrif

„Srbijavode“ i „Vojvodina Vode“ ne mogu da potražuju dugove iz perioda pre 2017. godine s obzirom na to da je to bilo u nadležnosti Poreske uprave.

Upravni sud je poništio rešenje, obavezujući Ministarstvo da plati troškove upravnog spora u roku od 15 dana.

 

 

Izvor Infobrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...