Samsung takođe u problemima – opala prodaja i telefona i čipova, hoće li se izvući?

Nije samo Apple u problemima...

203

Samsungovi problemi nisu blizu rešenja, kako stvari stoje. Nakon što je južnokorejski gigant zabeležio retko razočaravajući kvartal, drugi u 2018, treći kvartal je bio jako profitabilan, ali će u poslednjem zabeležiti pad, svoj prvi u poslednje dve godine.

U svom vodiču za zaradu za četvrti kvartal 2018. Samsung je saopštio da očekuje prodaju manju za 11 odsto u odnosu na prošlu godinu, odnosno, oko 59 triliona vona (52,5 miliona američkih dolara), dok su analitičari predviđali da će kompanija u prodaji imati dobit od 56,2 miliona dolara. Operativni profit pao je za čak 29 odsto, na 9,7 milijardi dolara. Očekivalo se da će profit biti 11,8 milijardi.

„Očekujemo da profiti budu smanjeni u prvom kvartalu 2019 zbog teških uslova za posao u prodaji čipova“, navodi se u saopštenju Samsunga. Prodaja čipova je obično najstabilniji deo Samsunga, ali je i ovaj biznis pretrpeo udar zbog smanjene potražnje. Trgovinski rat SAD i Kine takođe je napravio probleme.

Samsung ima problema i u prodaji mobilnih telefona, po čemu je i dalje lider na svetu. Ali, stagniranje prodaje, ali i žestoka konkurencija iz Kine doveli su do toga da kompanija troši mnogo više na marketing nego do sada. Tu je još jedan neočekivani problem: vlasnici premijum uređaja ne vide potrebu da kupuju nove modele, dok oni koji koriste feature telefone (popularne glupfone) neće da uzimaju bolje uređaje zbog lošeg izbora u klasi ultrajeftinih uređaja.

Samsung nije jedini – Apple takođe ima problema sa prodajom i suočava se sa ozbiljnim izazovima.

Samsung je u svom izveštaju naglasio da očekuje oporavak u drugom kvartalu ove godine, kada budu izašli novi modeli telefona i počne veća prodaja procesora.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...