6 razloga zbog kojih svako dete treba da ima psa ili mačku

Mnoga deca žele ljubimca, dok su roditelji najčešće neodlučni, pre svega – u odnosu na pitanja odgovornosti, higijena i bezbednosti.

1.652

Ipak, brojne studije dokazuju da je za decu izuzetno dobro da odrastaju uz psa ili mačku, i to ne samo radi zabave i igre.

  • Bolje zdravlje

  1. Studija sprovedena u Finskoj pokazala je da deca koja od najranijih dana odrastaju uz ljubimca imaju manje šanse da dobiju prehladu i različite infekcije respiratornih organa. Deca koja žive sa psima i mačkama u 30% slučajeva imaju manje verovatnoće da ih često muče kašalj, infekciju uha, curenje nosa ili kijanje.

 

  1. Takođe, ako svom detetu ostvarite želju da dobije ljubimca, možete uticati na celokupan imunitet njegovog organizma, smanjujući i mogućnost da razvije astmu, ekcem ili različite alergijske reakcije.

 

  • Bolji čitaoci

Deca koja imaju prilike da čitaju svojim psima i mačkama, koji – za razliku od ljudi – pružaju punu pažnju, bez prekidanja, postaju bolji čitaoci, savladavaju strah od javnog nastupa i uče kako se zaista uživa u čitanju.

  • Društvo

Dete koje dobije dugo priželjkivanog ljubimca nikada se ne oseća usamljeno.

  • Odgovornost

Brinući o psu ili mački, dete uči kako je to biti odgovoran prema drugom biću, i prema sopstvenim željama i obavezama.

  • Priroda i fizička aktivnost

Deca koja imaju aktivne ljubimce i sama su aktivnija od druge dece i provode mnogo više vremena u prirodi.

Osim što im ovakve aktivnosti i boravak na otvorenom pomažu da prevaziđu stres i smanje problem gojaznosti, pomažu im i u pravilnom i zdravom kanalisanju viška energije.

  • Problem autizma

Pokazalo se da su i psi i mačke sjajni saveznici deci koja imaju probleme vezane za autizam.

Ljubimci opištajuće utiču na decu, smanjujući nivo hormona stresa – kortizola, u organizmu.

Psi i mačke zahvaljujući svojoj empatičnosti pomažu deci sa autizmom da se oslobode različitih strahova i da se lakše otvore prema svetu i životu.

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...