Italijanski ministar policije najavljuje „novo evropsko proleće“

186

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini rekao je danas da će sa Poljskom raditi na stvaranju „novog evropskog proleća“, u nastojanju da izgradi alijansu s poljskim vladajućim populistima uoči majskih izbora za Evropski parlament.

„U Evropi se uvek govorilo o francusko-nemačkoj osovini. Mi se pripremamo za novu ravnotežu i novu energiju u Evropi. A Poljska i Italija će biti protagonisti tog novog evropskog proleća, tog preporoda evropskih vrednosti“, istakao je Salvini, na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskim kolegom Joahimom Bruđinjskim, prenosi AP.

AP/Czarek Sokolowski

Neki ljudi u Briselu, rekao je Salvini, negiraju „judejsko-hrišćansko poreklo“ Evrope, a preporod kakav on planira će to, kaže, promeniti.

Italijanski ministar je naveo i da radi na tome da EU učini manje birokratskom, a više fokusiranom na obezbeđivanju svojih granica od migranata.

„Evropa koja će biti rođena u junu imaće drugačiji ritam u poređenju s današnjom, koju predvode birokrate“, rekao je.

Izbori za novi saziv Evropskog parlamenta, koji će biti održani od 23. do 26. maja, sve više poprimaju oblik bitke između liberalnih proevropskih snaga, među kojima je i francuski predsednik Emanuel Makron, i populističkih evroskeptika koje predstavljaju Salvini i krajnje desničarski lideri među kojima je i liderka francuske ekstremne desnice, Marin Le Pen, napominje američka agencija.

Salvini, koji je u poljsko Ministarstvo danas stigao u jakni na čijoj poleđini piše „Policija“, u izjavi novinarima kritikovao je dogovor u kojem je posredovala EU o rasporedeli 49 spasenih migranata među nekoliko zemalja Unije.

Prema njegovim rečima, takav dogovor će samo ohrabriti trgovce ljudima da preko Mediterana šalju još više improvizovanih brodova , i ujedno ponovio svoje protivljenje prihvatanju ijednog novopridošlice.

Bruđinjski je, u međuvremenu, rekao da odbacuje optužbe da vlade Poljske i Italije teže ka napuštanju EU i istakao da je njihov cilj „vršenje uticaja na izgled zajedničkog, evropskog doma“.

Salvinijev sastanak s liderom poljske vladajuće partije Jaroslavom Kačinjskim, koji je usledio, mnogi vide kao rani znak da li italijanski ministar zaista može da postavi nacionalistički izazov na evropskom nivou, navodi AP.

I Salvinijeva Liga, jedna od dve partije u vladajućoj italijanskoj koaliciji, i vladajuća Partija prava i pravde na čelu s Kačinjskim u Poljskoj su nepokolebljivo antiimigrantski nastrojene i kritikuju način na koji EU funkcioniše danas.

Ipak, poljski skepticizam u pogledu Salvinijevog prijateljskog pristupa ruskom predsedniku Vladimiru Putin mogao bi biti svojevrsna kočnica u italijansko-poljskoj saradnji, ocenjuje američka agencija.

Inače, obe populističke vlade su upletene u sukobe sa Briselom zbog težnji ka većem nacionalnom suverenitetu.

Poljska je u sukobu s Briselom zbog izmena poljskog pravosudnog sistema, koji neki smatraju antidemokratskim, dok su u središtu bitki koje Italija vodi sa EU – budžetski troškovi.

„Dojče vele“, u međuvremenu, navodi da, uz netrpeljivost prema strancima, nacionalno orijentisane populiste u Italiji i Poljskoj povezuju i socijalna obećanja te da im je to donelo i izborne pobede, a napominje da je važan faktor u „desničarskom bloku“ i mađarski premijer Viktor Orban.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...