Saudijska Arabija smanjuje izvoz nafte

208

RIJAD – Saudijska Arabija će u januaru smanjiti svoj izvoz nafte za 10 odsto u odnosu na novembar da bi stabilizovala cene, naveo je danas ministar energetike Halid al-Falih.

Ultrakonzervativna kraljevina, najveći svetski izvoznik nafte, smanjiće izvoz za 800.000 barela dnevno, odnosno na 7,2 miliona. U februaru je planirano smanjenje za još 100.000 barela dnevno.

Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEK) i njeni partneri su se u decembru obavezali da zajednički smanje proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno od 1. januara da bi smirili cene nafte.

Ministar al-Falih je rekao da je njegova zemlja smanjila proizvodnju nafte na 10,2 miliona barela dnevno, u odnosu na 11 miliona barela do prošlog maja, kada su proizvodjači nafte odlučili da obustave sporazum o ograničenju proizvodnje.

„Naša želja je da uravnotežimo tržište. Zabrinuti smo zbog nestabilnosti cena nafte. Videli smo uspone i padove koji su apsolutno neopravdani“, naveo je on.

Cene nafte su drastično pale krajem 2018, na najniži nivo u proteklih godinu i po dana, na 49,93 dolara po barelu za naftu tipa Brent, nakon što je početkom oktobra ta cena iznosila više od 85 dolara po barelu.

Toliki pad se može objasniti pre svega hiperprodukcijom i strahom od trgovinskog rata Kine, najvećeg svetskog uvoznika, i SAD, najvećeg proizvodjača.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...