Šapčani koji se bave ovim poslom više neće plaćati posebnu taksu

134

ŠABAC – Organizatori tombole i vlasnici poker aparata, kao i drugih aparata za igre na sreću u Šapcu, od ove godine više neće morati da plaćaju posebnu lokalnu komunalnu taksu, piše „Politika“.

Ustavni sud Srbije ocenio je da je ovaj namet gradskih vlasti, koji je bio na snazi od 2012. godine nezakonit. Pred Ustavnim sudom našle su se čak tri inicijative za ocenu ustavnosti i zakonitosti spornih tarifa lokalnih komunalnih taksa u Šapcu.

Prema mišljenju predlagača, sporne gradske takse su bile u suprotnosti sa odredbama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, pošto je šabačka vlast ove igre na sreću tretirala kao „zabavne igre” i za njih propisala dodatne nadoknade.

„Odlukom Skupštine grada Šapca priređivačima igara na sreću nametnuta je obaveza plaćanja iste naknade, koju oni već izmiruju na osnovu Zakona o igrama na sreću. Šabac je tako pod pojmom ’zabavne’ igre podrazumevao igre na sreću, kao što su tombola ili igre na automatima, a što zakon precizno razgraničava”, navedeno je u podnesku predlagača.

U inicijativi za ocenu ustavnosti i zakonitosti, predlagači su se, takođe, pozvali i na odluku Ustavnog suda iz 2008. godine, kojom je ukinuta istovetna taksa u Priboju. U sprovedenom postupku, Ustavni sud je utvrdio da je lokalna vlast u Šapcu nezakonito proširila svoja ovlašćenja i nezakonito utvrdila takse za organizovanje tombole od 24.000 dinara, a za držanje poker aparata i drugih automata od po 50.000 dinara (po komadu godišnje).

Izvor Politika
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...