U Kini pada cena novih iPhonea, kupci misle da prosto ne vrede toliko

Izgleda da se Apple malo preigrao na svom najvećem tržištu

353

Najnovija serija iPhonea nalazi se na velikim popustima u Kini, pošto prodavci pokušavaju da se nekako „izvuku“ zbog neočekivano slabije prodaje ovih premijum uređaja, prenosi CNBC.

Pisali smo vam ranije da prodaja najnovije generacije ide slabije od očekivanog. Eksperti govore da je to zbog prevelikih cena na najvećem svetskom tržištu mobilnih telefona, ali i zbog nedostatka inovativnih opcija, koje ima lokalni konkurent Huawei, koji je ove godine pretekao Apple na drugom mestu najvećeg svetskog proizvođača telefona.

Apple je na samom početku nove godine svojim investitorima uputio pismo u kome se navodi da prodaja ide slabije od očekivanog, što će verovatno dovesti i do slabije zarade u prvom kvartalu ove godine.

Jedna od najnovijih popusta dolazi od prodavca Suning, koji je oborio cenu iPhonea XR, varijantu od 128GB prostora, sa 6.999 juana (1.036 dolara) na 5.799 juana (858 dolara), odnosno smanjio je cenu za 1.200 juana (178 dolara).

Drugi prodavci treće strane nude još veće popuste, u pokušaju da prodaju zalihe uređaja. Jedan prodavac nudi iPhone XS Max sa 256GB prostora za 9.699 juana (1.436 dolara), što je znatno niže od zvanične prodajne cene od 10.999 juana (1.628 dolara) koju Apple preporučuje za taj telefon.

Ipak, ovaj uređaj je i uz popust skuplji nego u SAD, gde se prodaje za 1.249 dolara.

I to je na samo jednoj lokaciji. Drugi prodavci u Kini takođe daju popuste na iPhone. Sunion reklamira popuste od 700 juana za obe verzije XR-a, 128GB i 256GB. Na mestu Pinduoduo, na kome svi mogu da prodaju proizvode, takođe se nalaze veliki popusti na najnovije generacije iPhonea.

Kako eksperti procenjuju, Apple ima probleme u Kini iz dva velika razloga: potpuno pogrešne cene i nedostatak novih i uzbudljivih opcija za tržište koje je tehnološki napredno i stalno traži inovacije. Sada se u razredu premijum uređaja nalazi konkurencija. Uporedite samo šta nudi iPhone XS sa sumanutim nivoom opcija koje je doneo Huawei Mate 20 Pro.

Izvršni direktor Applea Tim Cook je u pismu investitorima objasnio da su uzroci očekivanog pada prihoda usporavanje kineske ekonomije, kao i povišene tenzije između SAD i Kine. Stručnjaci su, međutim, za CNBC istakli da su cene novih telefona potpuno „pogrešne“.

Najskuplji telefon iz nove generacije, iPhone XS Max 512GB u SAD košta 1.499 dolara, dok je njegova cena u Kini 12.799 juana, odnosno skoro 1.900 dolara. To je više nego 26 odsto skuplje. Ta razlika odnosi se i na druge telefone ove generacije.

Recimo, XR je trebalo da bude budžetska varijanta, ali je preskup za većinu Kineza, koji moraju da plaćaju 28 odsto više nego američki kupci.

Eksperti navode da je trgovinski rat Kine i SAD samo „pozadinski šum“ kada su ove stvari u pitanju, kao i da je vreme da se Cook i Apple dobro zapitaju šta žele da rade sa najvećom bazom vlasnika iPhonea na svetu.

Apple za sada nije pokazao nameru da smanjuje cene u zvaničnim prodavnicama. Apple takođe nudi popust ako se uz kupovinu novog telefona donese stari, ali, kao što smo ranije govorili, korisnici prosto više nemaju potrebu da menjaju telefone tako brzo. Zašto bi neko dao dve godine stari iPhone 7 Plus, koji i dalje radi besprekorno, i doplatio 651 dolar za iPhone XR, koji ne nudi ništa revolucionarno novo?

Sa druge strane, kupci u Kini odavno više ne kupuju Huawei iz patriotskih razloga, već svi vide koliko nude mnogo više za manju cenu, dok je iPhone „više kao trend“, prenosi CNBC. Recimo, Huawei je pre godinu dana izbacio P20 Pro, koji pozadi ima tri kamere, što je trend koji se širi, a koji Apple nije ispratio. To znači da će minimum do septembra korisnici iPhonea ostati bez ove vrlo atraktivne opcije i trenda koji sada jure svi proizvođači.

I to nije sve. Svi veliki proizvođači spremaju uređaje koji će podržati 5G, koji bi trebalo u Kini i SAD da bude dostupan ove godine, dok Apple prema prvim izveštajima neće ove godine imati 5G uređaj. Ne zaboravite da razlika u brzini protoka između 4G i 5G može biti čak i 100 puta veća, a možda i više. To će biti znatno veća revolucija nego prelazak sa 3G na 4G, i cena koju mnogi, prosto, neće želeti da plate.

No, podsetimo ponovo da ne treba otpisivati Apple, ali nas u svakom slučaju čeka zanimljiva godina.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...