Oštra polemika u albanskom državnom vrhu – predsednik odgovorio premijeru

"Nema te sile koja može da izvrši pritisak i da ucenjuje predsednika Republike Albanije"

200

TIRANA – Albanski predsednik i premijer, Iljir Meta i Edi Rama, nastavili su danas oštru polemiku u kojoj je albanski predsednik poručio premijeru da nema te sile na svetu koja može da utiče na njegove odluke.

Najpre je, naime, Meta juče odbio da potpiše postavljenje Genta Čakaja, Albanca s Kosova, za ministra spoljnih poslova Albanije s obrazloženjem da je mlad i neiskusan, što je pokazalo i njegovo zalaganje za ideju Hašima Tačija o korekciji granice sa Srbijom.

Takođe, predsednik je imao primedbe i na nepotpunu bezbednosnu proveru Čakaja koju je, kako smatra, trebalo sprovesti u prištinskim institucijama.

Rama mu je na to odgovorio da je odluka da ne potpiše postavljenje Čakaja „sramotna i protivustavna“.

Meta je na to Rami odgovorio veoma oštrim statusom na Fejsbuku poručivši da „niko na svetu nema tu moć da utiče i vrši pritisak na predsednika Republike Albanije i da na svetu ne postoji Ustavni sud koji može da zabrani tumačenje Ustava Republike Albanije“.

Meta, doduše, u postu na društvenoj mreži nijednom nije pomenuo Ramino ime, ali je jasno da je taj post upućen upravo premijeru.

Meta je dalje napisao da u svetu nema te sile koja može da izvrši pritisak i da ucenjuje predsednika Republike Albanije.

„U svetu ne postoji Ustavni sud koji zabranjuje tumačenje i ovlašćenja koja su data Ustavom Republike Albanije koji postavlja i razrešava ministre, posebno onih koji su članovi Veća za nacionalnu sigurnost. Prvo nacionalni interes! Albanija na prvom mestu!”, napisao je Meta.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...