Oštrija kaznena politika – ministarka najavljuje izmene Krivičnog zakonika

Ministarka pravde Srbije će sutra na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost predložiti "reformske korake"

223

BEOGRAD – Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je danas da će sutra na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost predložiti reformske korake kako bismo poboljšali blagu kaznenu politiku u Srbiji.

„Analiza je pokazala da iako smo pokušali da Krivičnim zakonikom propišemo visoke kazne za određena krivična dela, sudovi su u velikom broju i u većini slučajeva davali uslovne osude za nasilničko ponašanje ili za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojne droge. Gotovo 60 odsto osuđenih lica dobilo je uslovne osude“, rekla je Kuburović na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

To, kako je rekla, pokazuje da treba da menjamo Krivični zakonik i preispitamo krivična dela i propisane kazne i da utičemo da se kaznena politika promeni.

Kaznenom politikom možemo delovati preventivno, navela je ministarka.

Prema njenim rečima, MUP i Ministarstvo pravde su radili na reformi krivično-pravne zaštite, što pokazuje i poboljšanje opreme, obuke policijskih službenika, policije i tužilastva, kao i akcija kakva je danas sprovedena.

„Imamo veliki broj krivičnih prijava koje ne prati veliki broj optužnica. A veliki broj optužnica se ne završi osuđujućim presudama, upravo sve ove reforme treba da dovedu da imamo odgovarajući broj optužnica koje će se završiti osuđujućim presudama“, rekla je Kuburović.

Na pitanje novinara kada bi izmene Krivičnog zakonika mogle da zažive u praksi, ako bi se svi subjekti složili, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je rekao da bi, ako bi sve išlo kako treba, bilo realno da se za tridesetak dana dođe do nacrta koji bi bio upućen Vladi.

„Ne mogu precizno da kažem… Trudiću se da građani na to ne čekaju mesecima i mesecima“, rekao je Stefanović, dodavši da će sutra na Savetu za nacionalnu bezbednost izneti neke nove ideje do kojih je došao MUP.

Ističe da je važno da svi subjekti društva učestvuju u tome jer je to važno za društvo.

„To ne treba ni meni, ni predsedniku Vučiću, ni Neli Kuburović lično, ali nam treba za zemlju i zato hoćemo podršku svih“, zaključio je Stefanović.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...