Propao dogovor Hrvatske i Izraela o kupovini borbenih aviona

65

Vlada u Zagrebu će poništiti odluku o kupovini borbenih aviona od Izraela nakon što druga strana nije uspela da obezbedi dozvole SAD za tu transakciju.

“Vlada Hrvatske će će poništiti Odluku o nabavci borbenog aviona (F16 Barak), ali ostaje privržena nastavku modernizacije Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva”, saopšteno je na tviteru hrvatske vlade.

To je saopšteno nakon što je delegacija Izraela juče saopštila hrvatskim zvaničnicima da nisu uspeli da obezbede dozvole SAD za prodaju borbenih aviona Hrvatskoj, u dogovorenoj verziji.

Izraelsku delegaciju u Zagrebu je predvodio generalni direktor ministarstva obrane Udi Adam.

Sastanak delegacije Izraela je najpre razgovarala sa hrvatskim ministrom odbrane Damirom Krstičeević, a potom ih je u Banskim dvorima primio premijer Andrej Plenković.

Udi Adam je Plenkovića izvestio da Izrael nije uspeo da od SAD dobije dozvolu za prodaju borbenih aviona F-16 Barak Hrvatskoj.

Hrvatska je ranije sklopila dogovor sa Izraelom o kupovini aviona za 2,9 milijardi kuna. Reč je o avionima koje je Izrael dobio o SAD, a Hrvatskoj je nameravao da ih proda u modifikovanoj varijanti, ali se Amerika tome usprotovila.

SAD su, naime, Izraelcima poručile da avione mogu da prodaju Hrvatskoj, ai samo u orginalnoj verziji.

Hrvatska na to nije prijastala, a danas ujedno ističe zadati rok u kojem je trebalo ispoštovati ugovor sa Izraelom u formi u kojoj je potpisan.

Izrael je stoga u četvrtak, dan pre isteka roka, zvanično izvestio Zagreb da ne može da ispoštuje ugovor.

Inače, Hrvatska je izraelsku ponudu izabrala na tenderu na kojem su još konkurirali SAD, Švedska, Grčka i Južna Koreja.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...