Sutra građanski protest „1 od 5 miliona“, organizatori poslali zahtev Aleksandru Vučiću

715

Na platou ispred nekadašnje Robne kuće u Kragujevcu, sutra će u 18 časova početi drugi po redu građanski protest „Budi jedan od pet miliona – Kragujevac“.

Kako je najavljeno na društvenim mrežama, biće održana i protestna šetnja od Đačkog trga do Prve kragujevačke gimnazije gde će se po najavama, obratiti „verovatno troje govornika“.

„Još ovaj protest u subotu, posle biramo petak ili nedelju. Tako i treba i mora, jer smo uspostavili saradnju sa centralom protesta u Beogradu. Meni je to normalno, ciljevi su nam apsolutno isti“, napisao je na Fejsbuku pre nekoliko dana jedan od organizatora protesta u Kragujevcu, novinar u penziji Milan Šerifović.

On je naveo i da je prijava za „Skup u pokretu“ podneta nadležnima „mnogo ranije, nego što je zakonski rok“.

Na prvom protestu u Kragujevcu prošle subote, na koji su građani pozvani preko društvenih mreža, učestvovalo je oko 2.500 građana.

U isto vreme održava se protest u Beogradu na kojem će, pored glumca Branislava Trifunovića, govoriti i Rada Trajković, predsednica NVO Evropski pokret i nekadašnja poslanica u Skupštini Kosova.

Organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ zatražili su danas od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da gradjanima predstavi plan za Kosovo i Metohiju, navodeći da su oni adresa kojoj treba da se obrati, a ne „Brisel, Vašington, Moskva ili Priština“.

Oni su u saopštenju optužili Vučića da je politikom koju vodi, „država Srbija povučena sa Kosova“.

„Osam godina je prošlo, otkako si obećao da ćeš, kad dodješ na vlast, poništiti sve što je bilo ko u vezi sa Kosovom dogovarao. Sedam godina je prošlo otkako si došao na vlast, a šest otkako si sam dogovorio i nametnuo Briselski sporazum. Dok slaviš pobede od pet nula, tvoje fabrike laži pokušavaju da nas ubede da je slika pobednika lik srpskog sudije koji se zaklinje na ustavu države Kosovo. I carinika u kosovskoj uniformi“, stoji u saopštenju.

Organizatori protesta su optužili predsednika Srbije i da je „instalirao svoje kriminalce da gospodare ničijom teritorijom“ nakon što je kako se navodi, „povukao srpske institucije sa severa Kosova“.

„Aleksandre Vučiću, od tvojih epskih podviga i pobeda, od tvojih predstava da ne spavaš i ne jedeš, došli smo do toga da nam kažeš da nemamo ni metar srpske zemlje na Kosovu. Da nam kažeš da nema Srba na Kosovu. Zašto lažeš Aleksandre Vučiću? Ima Srba na Kosovu, a ima i srpske zemlje.Zašto nam carine od sto posto uvodi Vlada u kojoj sede tri tvoja ministra ? Zašto su oni i dalje ministri?“, upitali su organizatori protesta.

Oni su upitali Vučića i „zašto se stavovi naše zemlje zauzimaju na privatnim ručkovima sa Hašimom Tačijem u Njujorku a ne u Skupštini Srbije“.

„Kosovo nije tvoje Aleksandre Vučiću, nije nepokretnost u tvom ličnom vlasništvu. Ono je naše. Stvar je svih nas. Kako je moguće da nas vredjaš i kažeš nam da nismo spremni da čujemo plan o onome što je naše? Pre pet godina si rekao da imaš plan. Gde je plan, Aleksandre Vučiću? Sa kim pregovaraš? Kako to da Hašim Tači u Skupštini Kosova debatuje o pregovorima i planovima, a ti bežiš od razgovora sa svojim narodom?“, upitali su organizatori protesta „Jedan od pet miliona“.

Oni su podsetili da je predsednik Srbije dao zakletvu nad Miroslavljevim jevandjeljem u Skupštini Srbije da će štititi Ustav i Kosovo kao deo Srbije a da danas kako su naveli, „priča o razgraničenju“.

„Da li svaka tvoja zakletva ima težinu one date Vojislavu Šešelju i Srpskoj radikalnoj stranci u crkvi Svetog Marka? Zahtevamo da prestaneš da se ponašaš kao vlasnik ove zemlje, i da gradjanima Srbije predstaviš plan za Kosovo i Metohiju. Mi smo adresa. Ne Brisel. Ne Vašington. Ne Moskva. Ne Priština. Sa nama pričaš o tome. Ako plan nemaš, izadji pred javnost i to saopšti“, navodi se u saopštenju.

Nišlije nezadovoljne vlašću Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke na čijem je čelu, večeras od 18 sati okupiće se na Trgu kralja Milana u Nišu gde će pokazati svoj revolt.

Stotinak građana Kuršumlije okupilo se sinoć u centru grada, što je treći četvrtak zaredom, kako bi protestovali protiv lokalne vlasti i režima predsednika Aleksandra Vučića, pišu „Južne vesti“.

Izvor Infobrif Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...