Vanredna situacija u pet opština, građani evakuisani, Crveni krst dostavlja lekove i hranu

399

Pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić izjavio je danas da je zbog velikih snežnih padavina vanredna situacija trenutno proglašena u pet opština i da je u ugroženim područjima evakuisano deset osoba.

„Zbog neprohodnosti puteva uglavnom u planinskim područjima i teškoća u snabdevanju električnom energijom na teritoriji pet opština proglašena je vanredna situacija. U ovom momentu to su opštine Nova Varoš, Ivanjica, Arilje, Lučani i Raška“, rekao je Marić.

On je poručio da su sve raspoložive službe na terenu, kao i da će pripadnici Sektora za vanredne situacije biti na terenu dok se situacija u ugroženim područjima ne stabilizuje.

„Do sada smo imali jedanaest intervencija, a deset ljudi je evakusiano. Takođe, pet teških bolesnika, kao i jedna beba koja je imala visoku temperaturu na teritoriji Bora, u toku noći su prebačeni do bolnice. U narednih 48 sati očekuje se smanjenje padavina, ali dok se situacija u svim ugroženim područjima ne stabilizuje, pripadnici Sektora za vanredne situacije biće na terenu“, izjavio je Marić.

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINACNIĆ bk

U opštini Ivanjica, u kojoj je danas proglašena vanredna situacija zbog snega koji pojačano pada poslednjih pet dana, trenutno je zavejano oko 80 odsto puteva iako službe za čišćenje rade bez prestanka, izavio je zamenik predsednika Opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Oko 6.000 meštana je zavejano u deset ivanjičkih sela.

Najugroženija su sela na obroncima planina Javor i Golija – Brusnik, Devići, Ostatija, Močioci, Kušići, Kovilje, Katići, Srednja Reka i Bratljevo.

Na planinskom području Ivanjice visina snega je oko pola metra.

Lokalni timovi za delovanje u vanrednim situacija i Crveni krst dostavljaju lekove i hranu meštanima koji su najugroženiji.

Štab za vanredne situacije će tokom vikenda, u zavisnosti od situacije, doneti odluku da li će od ponedeljka biti obustavljena nastava u ivanjičkim školama.

Iz komunalnog preduzeća apeluju na građane da pomere svoje automobile sa trotoara i da čiste sneg ispred svojih kuća.

Situacija na području Pomoravskog okruga, uprkos snegu koji pada od juče sa manjim i jačim intenzitetom, je stabilan, rečeno je Tanjugu u lokalnim samoupravama u Jagodini, Ćupriji, Despotovcu, Paraćinu, Svilajncu i Rekovcu.

Snabdevanje strujom, gasom, vodom i toplotnom energijom je uredno, a zimska služba je bila celu noć na terenu. Svi glavni putni pravci su prohodni.

Najviše snega je palo u opštini Rekovac, a najteža situacija je u selima Beočić, Sekurič, Šiljevica i Šljivica, izjavio je Tanjugu, glavni čovek za javne puteve u ovoj opštini Bojan Brašić.

Glavni putevi su očišćeni, radimo na čišćenju sporednih i očekujemo da popodne budu i oni očišćeni, dodao je Brašić.

Gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović je izjavio Tanjugu, da je u ovoj opštini nema problema, a putevi su prohodni i čiste se i dalje.

I u opštini Ćuprija je situacija stabilna, izjavio je Tanjugu predsednik opštine Ninoslav Erić.

Stabilna sitauacija je i u opštini Despotovac, izjavio je Tanjugu radnik Opštinske uprave Vlado Jovanović, kao i u Svilajncu, potvrđeno je Tanjugu u JKP „Morava“.

U Policijskoj uravi u Jagodini, rečeno je Tanjugu, da niko nije tražio, njihovu pomoć u smislu neke evakuacije i drugog uzrokovanog visokim snegom i hladnoćom, kao ni pomoć Vatrogasno spasilačkog bataljona.

Čelnici lokalnih samouprava, su rekli da je saobraćaj otežan i usporen, ali se obavlja, na nekim linijama sa manjim zakašnjenjima.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...