Vlasnici pasa i mačaka od sada sa njima mogu da ulaze u opštinu Vračar

283

Kućni ljubimci od početka ove godine u Beogradu mogu sa svojim vlasnicima da uđu i u prostorije javne uprave, što je zasluga opštine Vračar koja je prva u Beogradu pokrenula ovu inicijativu, a i sprovela je u praksi.

Tako psi koji su u naručju ili na povodcu, kao i mace u transporterima, mogu sada zajedno sa svojim vlasnicima da uđu u prostorije opštine, šalter sale, a jedino ograničenje odnosi se na pse koji spadaju u opasne rase, poput staforda, koji će vlasnike morati da sačekaju ispred opštine u kućicama i mestima koja su za to predviđena.

Predsednik skupštine opštine Vračar Mihajlo Grupković kaže da je proširenje gradske odluke o držanju kućnih ljubimaca posledica realne potrebe, ali i deo koncepta odgovornog vlasništva na kome opština Vračar radi prethodne dve godine.

„Pored vakcinisanja, čipovanja, rada na tome da vlasnik ne napušta ljubimce, idemo dalje i sada će oni ulaziti u šalter salu i uslužni centar opštine“, kaže Grupković i objašnjava da time opština pokazuje razumevanje za građane kojima ponekad kućni ljubimci budu ukradeni kada ih ostave ispred opštine“, naveo je on.

Kako kaže, i zaposlene u opštini obradovala je ovakva odluka, jer i među njima ima vlasnika kuca i maca, a onih koji se plaše nema.

„Oni razumeju potrebu za ovim, jer smo mi već dugi niz godina među opštinama s najvećim brojem vlasničkih pasa“, ističe Grupković i dodaje da se nada da će i druge opštine u Beogradu slediti primer Vračara.

Grad je predvideo da svaka opština odluku o dozvoljavanju ulaska kućnih ljubimaca u prostorije opštine donese sama, a Grupković se nada da će Vračar „pokrenuti lanac“ i dovesti do toga da sve opštine postanu „pet frendli“.

Psi i mačke sve češće nailaze na simpatije građana u kafićima, tržnim centrima, pa i na fakultetima i u gradskom prevozu.

Poznat je slučaj mace na Fakultetu političkih nauka koja već godinama zajedno sa studentima „sluša“ predavanja u amfiteatru i slušaonicama, a često se na društvenim mrežama pojave slike u kojima zaposleni u policiji, javnoj upravi ili drugim delatnostima brinu o kucama i macama koji nemaju vlasnike.

Opština Stari grad prva je pre nekoliko godina ispred zgrade opštine postavila parking za pse, odnosno predvidela mesto na kome će psi sačekati svoje vlasnike, a sve su češće i akcije širom Srbije gde građani prave kućice za lutalice, ostavljaju hranu i vodu za životinje koje se na ulici bore za opstanak.

Čini se da su ljudi postali osetljiviji na život slabijih, a svaki ljubimac na pažnju i ljubav odgovara deset puta jače, pa je to situacija u kojoj svi dobijaju.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...