Novi lekovi na pozitivnoj listi Republičkog fonda

Odluku o stavljanju lekova na pozitivnu listu donosi Centralna komisija za lekove, a ne Ministarstvo zdravlja i RFZO

1.185

BEOGRAD – Još 61 lek našao se na pozitivnoj listi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a lista bi na jednoj od narednih sednica trebalo da prođe i verifikaciju Vlade Srbije.

Na pozitivnoj listi naće se dve grupe inovativnih lekova i to za pacijente obolele od psorijaze – dva leka i za pacijente sa metastatskim melanomom koji su BRAF pozitivni.

„Do sada su ovu inovativnu terapiju primali pacijenti koji su BRAF negativni, ali nisu dobijali pacijenti koji su BRAF pozitivni. Sada su i jedni i drugi pokriveni. Reč je o najnovijoj imuno terapiji“, kaže za Tanjug direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Na novoj listi lekova nalaze se terapijske alternative ili terapijske paralele za kardiovaskularna, infektivna, reumatološka oboljenja, dijabetes.

„Ostavili smo lekove koji se nalaze na listi za kardiovaskularne, infektivne, reumatološke bolesti i dijabetes, ali smo dodali i nove lekove, tako da će lekari i pacijenti sada imati veći terapijski izbor“, naglašava Škodrić.

To znači da će za dijabetičare ostati na listi svi insulini koji su bili do sada, samo će biti pridodat još jedan. Za pacijente zaražene HIV-om na listu su stavljena još dva leka, dok su za obolele od artritisa pridodata tri nova leka.

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje podsećaju da je tokom prošle godine uvedeno nekoliko inovativnih lekova, kao što su najsavremeniji lekovi za karcinom dojke, hroničnu limfocitnu leukemiju, hepatitis C, zatim su proširene indikacije za pacijente obolele od arterijske plućne hipertenzije.

„Jedan od prioriteta nam je da nastavimo sa dobrom praksom da na određeni period, tri do četiri meseca, uvodimo inovativne lekove“, kaže direktorka zdravstvenog Fonda.

Krajem prošle godine formirana je komisija u kojoj se nalaze predstavnici dva ministarstva – zdravlja i finansija, zatim predstavnici proizvođača inovativnih lekova i predstavnici RFZO.

Beograd, 14. januara 2019. ARHIVSKA FOTOGRAFIJA OD 22. novembra 2018. - Jos 61 nasao se na pozitivnoj listi Republickog fonda za zdravstveno osiguranje, a lista bi na jednoj od narednih sednica trebalo da prodje i verifikaciju Vlade Srbije. "Do sada su ovu inovativnu terapiju primali pacijenti koji su BRAF negativni, ali nisu dobijali pacijenti koji su BRAF pozitivni. Sada su i jedni i drugi pokriveni", kaze za Tanjug direktorka RFZO Sanja Radojevic Skodric. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC, arhiva

Komisija je 8. januara počela sa radom i oni će, prema rečima Škodrić, razmatrati najbolja rešenja za uvođenje inovativnih lekova.

Iz RFZO podsećaju da odluku o stavljanju lekova na pozitivnu listu donosi Centralna komisija za lekove, a ne Ministarstvo zdravlja i RFZO.

„Centralna komisija na osnovu mišljenja Republičke stručne komisije Ministarstva zdravlja i na osnovu finansijskih efekata RFZO, odlučuje koja terapija je najbolja za pacijente“, zaključila je ona.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...