„Prilikom Putinove posete očekujemo potpisivanje važnog ugovora za železnicu“

228

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović kaže da se prilikom posete ruskog predsednika Vladimira Putina očekuje potpisivanje važnog ugovora za železnicu.

Mihajlović je za Prvu TV rekla da je pre svega reč o ugovoru vrednom 230 miliona evra za elektrifikaciju pruge Stara Pazova-Novi Sad, koja će biti završena 2021. godine.

Takođe, jedan od sporazuma će biti i onaj koji se tiče izgradnje dispičerskog centra, a za taj projekat se već dve godine radi tehničko-projektna dokumentacija i trebalo bi da se napokon reši upravljanje železničkim i putničkim saobraćajem.

Na pitanje kako je moguće da Srbija tako nešto nema, Mihajlović je rekla da se u prethodnih pet decenija na žalost nije mnogo ulagalo u železnički saobraćaj i istakla da je u 2018. godini rehabilitovano 250 kilometara pruga.

Ona je navela i da će pruga Beograd-Budimpešta biti bez ukrštanja puteva.

Takođe je istakla da se radi na izradi projektne dokumentacije za nastavak rehabilitacije barske pruge.

„Prošle godine smo završili Resnik -Valjevo u dužini od 77 kilometara. Od Valjeva do Vrbnice, odnosno Užica možemo da očekujemo da 2020. počnemo radove. To će biti skoro 200 kilometara rehabilitovane barske pruge“, rekla je ministarka.

Govoreći o saradnji sa Ruskim železnicama, Mihajlovićeva je rekla da je reč o jednoj od najboljih svetskih kompanija i da je saradnja odlična.

„Ruske železnice su svaki ugovor ispoštovale u dan, nijedan jedini problem nismo imali sa njima. Stara Pazova – Novi Sad je najteža deonica na pruzi do Budimpešte, radimo vijadukt, tunel Čortanovci“, navela je ona.

Izvor B92
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...