VEGANSKA ishrana za pse – DA ili NE?

Jedna od gorućih tema među stručnjacima i vlasnicima pasa proteklih godina jeste pitanje – da li je za psa zdravo ili štetno da se hrani po veganskim principima ishrane.

286

Pitanje ishrane psa zavisi od odluke vlasnika i njegove životne filozofije, te je važno pravilno se informisati i čuti argumente obe strane u diskusiji o ovoj, do skora – tabu temi.

Prvo i najvažnije jeste da svom psu kroz ishranu obezbedite sve potrebne hranljive materije i izbalansirane obroke.

Zastupnici veganske ishrane ukazuju na to da je veganska hrana za pse sigurna za vašeg ljubimca dokle god sadrži dovoljno hranljivih materija.

Sa druge strane, oni ukazuju na to da konvencionalna hrana za pse može da sadrži i druge sastojke osim mesa (kožu, krv, kosti drugih životinja), da se ponekad proizvodi od blesnih životinja, te da je zbog toga čest uzročnik gojaznosti i različitih teških obolenja kod pasa.

Ipak, psi su mesojedi, i njihov sistem za varenje prilagođen je ovakvom načinu života.  Što je manje mesa, a više biljaka u njihovoj hrani, to će i njihov proces varenja duže trajati.

Meso garantuje unos proteina, vitamina E, B12 i minerala kakvi su kalcijum, gvožđe ili jod. Proizvodi od soje, koji se često koriste kao zamena za meso, ne sadrže ove nutrijente, a nose hormone koji mogu biti štetni za zdravlje psa.

Zbog svega navedenog, eventualna odluka o prelaženju na veganski režim ishrane psa mora da bude praćena savetovanjem sa veterinarom i pravljenjem čitavog plana ishrane, kako bi pas dobio sve neophodne hranljive materije.

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...