Probijen rok za završetak Koridora 10, Ministarstvo ćuti o novim datumima

697

Uprkos uveravanjima da će građani Srbije 2019. godinu dočekati sa završenim auto-putem i da će do Makedonije voziti novom deonicom, i najnoviji rok za završetak ovog kraka Koridora 10 je probijen pišu „Južne vesti“.

Da li je obrušavanje potporne konstrukcije na brdu kroz Grdeličku klisuru ipak usporilo radove iz Ministarstva građevinarstva nisu precizirali, ali kažu da se trenutno obezbeđuju i ova i druge kosine.

Višedecenijski projekat izgradnje koridora, sudeći prema dosadašnjim izjavama zvaničnika, i dalje je u završnoj fazi. Do cilja se nije stiglo ni posle najava ministarke Zorane Mihajlović, koja je u decembru preselila čitavo ministarstvo na gradilište u Grdeličkoj klisuri. Još malo više od jednog kilometra ka Makedoniji, navode iz Ministarstva, nije pod asfaltom. Trenutno, dodaju, ima posla na obezbeđivanju kosina, a opremaju se i tuneli.

Od ukupno 26,3 km trase auto-puta kroz Grdeličku klisuru, na južnom kraku Koridora 10, pod asfaltom je 24,5 km i ostalo je da se završi nešto više od jednog kilometra, a glavne aktivnosti na gradilištu odnose se na obezbeđivanje kosina i opremanje tunela navedeno je iz Ministarstva za „Južne vesti“.

Iako je sve skoro gotovo, nove rokove iz Ministarstva nisu dali, dodajući da sve zavisi od investitora – Koridora Srbije.

„Novoizgrađene deonice auto-puta kroz Grdeličku klisuru biće puštene u saobraćaj onog trenutka kad Koridori Srbije, kao investitor, budu rekli da su radovi završeni i da auto-put može bezbedno da se pusti u saobraćaj“, dodali su iz  Ministarstva.

Međutim, Jiz ovog preduzeća nema odgovora kada bi mogli da aminuju puštanje u saobraćaj Koridora 10 do Makedonije. Na novinarska pitanja koja su im juče poslata mejlom još nisu odgovorili, dok su telefonom rekli da imaju gužvu „zbog posete visoke delegacije“ i dolaska predsednika Rusije Vladimira Putina.

Kako je obezbeđena kosina koja je u avgustu obrušila potpornu konstrukciju takođe nije precizirano. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pominjao čak i da će pomerati čitavo brdo zarad izgradnje auto-puta, ali je naposletku ministarka i potpredsenica Vlade Mihajlovićeva ipak priznala da to nije moguće i da će u ovom slučaju poslušati reč stručnjaka i graditi galeriju.

Iz Ministarstva građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja navode da se na kraku Koridora 10 ka Bugarskoj, koju gradi grčki Aktor, radi na deonici od Bancareva do Crvene reke.

Inače, dodaju da je u 2018. godini završeno ukupno 103 km auto-puta na Koridoru 10 i Koridoru 11, uključujući i deonice koje do kraja 2018. nisu bile puštene u saobraćaj. Poslednja deonica koja je u julu prošle godine otvorena za saobraćaj u ovom delu duga je dva kilometra.

Izvor Južne vesti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...