Kontrolna lista pred dolazak mačke u vaš dom

Ako se pripremate da postanete vlasnik mačke, ovo su stavke koje treba da proverite, obezbedite i čekirate pre njenog dolaska u vaš dom:

362
 1. Najpre proverite lokalno sklonište za životinje. Možda u njemu postoji maca koja čeka baš na vas, tj. ona na koju vi čekate celog života.

Budite spremni da ovakve mačke mogu da budu vrlo uplašene pri dolasku u novi prostor i potrudite se da joj obezbedite što bolji tretman, mirno mesto i mnogo stpljenja.

 1. Razmislite koju vrstu želite.

Prilikom nabavljanja psa, vlasnici dugo biraju rasu ili većaju o karakteru mešanaca.

Trebalo bi da se na isti način informišete i o različitim rasama mačaka, o njihovim karakteristikama i sklonostima, i odaberete odgovarajuću.

 1. Obezbedite kutiju sa peskom i postavite je na mirno mesto. Savladajte osnovne veštine pomoću kojih ćete trenirati svog novog ljubimca da pravilno koristi kutiju sa peskom.

 

 1. Nemojte pretpostavljati da će mačka sama znati šta sme, a šta ne sme da jede. Informišite se koja je hrana opasna za nju. Takođe, sklonite iz stana sve biljke koje su otrovne za mačku.

 

 1. Sklonite sa poda i niskih polica sva sredstva za čišćenje koja držite u kući, kako mačka istražujući ne bi naišla na njih i otrovala se.

 

 1. Mačke vole da se sklupčaju tamo gde je toplo. Zato osigurajte kablove i električne uređaja u stanu.

 

 1. Nabavite nekoliko interaktivnih igračaka i grebalica jer će mačka imati potrebu da oštri svoje kandže i lovi, te je najbolje da sprečite uništavanje nameštaja.

 

 1. Investirajte u dobru hranu za mačku, bogatu proteinima.

 

 1. Kupite ogrlicu i povodac za svoju mačku. Ogrlica će, s jedne strane, označiti da mačka nije lutalica, u trenucima kada se udalji od kuće, dok će vam povodac biti od pomoći u trenucima kada želite da prošetate mačku i budete sigurni da neće pobeći.

 

 1. Razmislite o sterilizaciji.

Na ulici je već mnogo napuštenih mačića. Već prilikom nabavke mačke važno je da postavite sebi pitanje da li ste spremni da se brinete i o mačićima, ili će vaša buduća odluka biti da je sterilišete na vreme.

 1. Informišite se o vakcinama koje je vaša mačka već primila i odvedite je veterinaru kako bi vas uputio u pravila o vakcinisanju mačaka.

 

 1. Planirajte redovne kontrole

Pored buva, krpelja i glista, postoji mnogo veći broj parazita koji utiču na zdravlje mačke. Sa veterinarom napravite plan zaštite od parazita i plan predviđenih redovnih kontrola zdravstvenog stanja vašeg ljubimca.

 

 

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...