Još jednom potvrđeno: više se skida na Androidu, ali se pare troše na iOS

Apple zaradio više sa mnogo manje skidanja

275

Upravo završena 2018. godina ponovo je potvrdila staru činjenicu – više naroda koristi Android, ali se više para troši na iOS-u. Appleov App Store zaradio je skoro pa duplo više para od Googleovog Play Storea, iako je sa njega skidano mnogo manje.

Googleova prodavnica imala je porast od 27,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu – što je veći porast od Appleovog, ali developeri mnogo više zarađuju putem iOS-a.

Pisali smo ranije da se svi proizvođači suočavaju sa padom interesovanja za kupovinu novih telefona, a analitičari predviđaju da će se to samo pogoršati, ali industrija mobilnih telefona cveta kada su druge stvari u pitanju.

Kako prenosi Cult of Mac, mobilne aplikacije su u 2018. godini skinute 100 milijardi puta, od čega je tri četvrtine, tačnije 75,7 odsto došlo od Androida. Ipak, Play Store nije doneo ni približno toliko novca koliko je doneo App Store.

Play Store je u 2018. zaradio približno 24,8 milijardi dolara, što je porast na 19,5 milijardi u godini pre nje. App store je doneo skoro duplo više novca – 46,6 milijardi dolara, u odnosu na 38,7 iz 2007. godine. To je ukupno 71,3 milijarde dolara – samo od mobilnih aplikacija.

Kada su u pitanju igre, Play Store je zaradio 21,5 milijardi, što je porast u odnosu na 17,3 lane, dok je ta suma na iOS-u dostigla 33,2 milijarde, dok je u godini ranije zaradila 30,1 milijardu.

Google je svakako zaradio od svojih 75,5 milijardi daunloudova, ali je Apple više zaradio od 29,6 milijardi daunloudova. To pokazuje da su korisnici iOS-a voljniji da plaćaju za aplikacije. Sa druge strane, Android je otvoreni sistem i na njega se aplikacije mogu instalirati i mimo App Storea, a i instaliranje piratizovanih igara i aplikacija je lakše, zbog čega developeri čestvo svoje proizvode tamo nude besplatno.

Treba podsetiti da je Apple pre nekoliko meseci objavio da je developerima platio više od 100 milijardi dolara od otvaranja prodavnice, 2008. godine. Apple zarađuje dosta na prodavnici, jer uzima 30 odsto od cene aplikacije, odnosno 15 odsto od svake pretplate.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...