Episkopi SPC i katolički biskupi poslali zajedničku poruku

171

Episkopi Srpske pravoslavne crkve (SPC) i katolički biskupi u Hrvatskoj izrazili su uverenje da nijedna strategija, usmerena protiv drugog čoveka, naroda ili crkve, ne može biti uspešna jer nije u skladu s Božjim pravilima, saopštila je danas SPC.

„Duboko žalimo svaku nedužnu žrtvu bilo kojeg naroda, vere ili političkog uverenja iz naše nedavne prošlosti i svedočimo da svako zlo i nepravdu nanesenu ‘pobeđujemo kroz Onoga koji nas je zavolio'“, poručili su u zajedničkoj izjavi episkopi i biskupi iz Hrvatske, navodi SPC, kao i da je do susreta došlo u ponedeljak, 17. januara, na poziv požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, u Biskupskom domu u Požegi.

Setili smo se, kako su naveli, teških stradanja srpskog i hrvatskog naroda, kao i stradanja drugih građana Hrvatske u nedavnoj prošlosti u ratnim sukobima, progonima i ubijanjima, uzrokovanim mržnjom.

„Svesni smo da međusobnim optuživanjem, manipulisanjem istorijskom istinom, interpretacijom ratnih zbivanja u dnevnopolitičke svrhe, vređanjima i ponižavanjima zbog pripadnosti određenoj naciji ili veri, ostajemo zarobljenici prošlosti i gubitnici u sadašnjosti“, poručuje se u izjavi.

Oni su se zauzeli da se „naučno istraži i argumentovano utvrdi istina o stradanju u vreme Drugog svetskog rata i u vreme rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine da bi se prestalo licitirati s brojem stradalih i da bi im se vratilo dostojanstvo koje imaju kao žrtve“.

Kako su naglasili, potrebno je da „svojim praštanjem budemo veći od počinjenog zla koje nas je ponizilo i da bez osvetničkih misli i osećanja mržnje u očišćenom pamćenju čuvamo spomen na naše nedužne žrtve, lečimo ranjene duše, širimo poverenje i razumevanje među pojedincima i narodima i na taj način jevanđeoskim putem postavljamo temelje boljoj i pravednijoj budućnosti u našoj domovini za svakog čoveka“.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...