Svako će morati na skrining pregled, ako se ne odazovete, gubite pravo na besplatno lečenje

2.843

Prema novom predlogu zakona, koji je pre desetak dana ušao u skupštinsku proceduru, svaki građanin će morati da se odazove na skrinig preglede karcinoma dojke, grlića materice i debelog creva.

Ukoliko se ne odazove, a dođe do oboljenja, RFZO neće platiti celo lečenje.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić ističe za RTS da ovo nije kaznena politika, već želja da se promeni svest građana.

Novi zakon predviđa da svi građani moraju da se odazovu na tri skrining pregleda – za tumor dojke, tumor grlića materice i tumor debelog creva, kaže za RTS državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Berislav Vekić.

„Na primer, ako govorimo o skriningu karcinoma dojke, svaka sugrađanka će biti pozvana na mamografski pregled. Ona će biti u mogućnosti da ako joj iskrsne neka obaveza, bilo porodična, bilo poslovna, da taj dolazak na skrining opravda“, objašnjava Vekić.

Ističe da građanin može i da se ne odazove na pregled tri puta, ali mora da donese opravdanje.

„Samo oni koji budu tri puta pozvani u dvogodišnjem ciklusu, a ne donesu nikakvo opravdanje oni će morati da participiraju 35 odsto cene lečenja, u slučaju da obole od karcinoma“, naglašava Vekić.

Cena koju će pacijent morati da plati određuje se, kaže Vekić, u zavisnosti od dana kada je pacijent smešten u bolnicu, terapije i na kom odeljenju leži.

„Na primer, ako ležite na intenzivnoj nezi – cena je oko 4.000 dinara“, kaže Vekić.

Ističe da ovo nije kaznena politika, već želja da se promeni svest ljudi i da se blagovremeno javljaju na preglede, jer kako kaže, pravovremeno otkrivanje maligniteta je uspeh u izlečenju i korak ka izlečenju nacije.

„Ukoliko se javite u prvom stadijumu, izlečenje je 100 odsto, u drugom stadijumu je 80 odsto, a u četvrtom stadijumu 20 odsto“, podseća Vekić.

Posebno naglašava da svaki poziv građaninu na pregled je i opravdanje kod poslodavca da taj dan izostane sa posla dva, tri sata, koliko pregled traje.

„Svaki dan se upućuje 1.520 poziva ženama za mamografske preglede, oko 850 uputa za skrinig grlića materice i oko 1.700 poziva za skrining karcinoma debelog crva. Mi smo obezbedili te termine, samo je na našim sugrađanima da se tačno u određeno vreme jave“, kaže državni sekretar.

Što se tiče građana koji nemaju zdravstveno osiguranje, ranije je RFZO pokrivao samo hitne slučajeve, a sada, prema novom zakonu, oni će moći da urade imunizaciju, skrining i palijativno zbrinjavanje, najavljuje Vekić.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...