Plivanje za Bogojavljenski krst na Adi (FOTO+VIDEO)

Savsko jezero je pred današnji događaj bilo zaleđeno

236

Pavle Dragišić (25) prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta danas Adi Ciganliji, gde je u vodu na temperaturi od tri stepena skočilo 55 plivača, među kojima i jedna devojka. Za časni krst pliva se danas i u Zemunu, u Savamali, Grockoj, Obrenovcu, Surčinu, Pančevu…

View this post on Instagram

Bratina #časnikrst2019 #adaciganlija

A post shared by Ognjen Misic (@ognjen_cu93) on

Dragišić, diplomirani inženjer elektrotehnike, već je jednom, 2015. godine, prvi doplivao do krsta.

– Ponosan sam što sam vlasnik drugog Bogojavljenskog krsta. Ne razmišljam o hladnoći, za časni krst plivam od 2014. godine i jedino tada sam bio šokiran kad samo skočio, jer mi je to bio prvi put. Ranije sam se pripremao, vežbao tako što sam plivao u hladnoj vodi, a sada sam se već navikao – kazao je on okupljenima na punim tribinama.

Plivanju za časni krst na Adi prethodila je litija, pripadnici Žandarmerije uneli su i Jerusalimski krst, a episkop Stefan preneo je i poruku patrijarha SPC Irineja, koji danas prisustvovao plivanju za časni krst u Zemunu.

Trka je počela time što je prvo prošlogodišnji pobednik Sava Stevanović, kadet Vojne akademije, prvi preplivao simbolična 33 metra. Raspisan je bio i konkurs za najbolju Bogojavljensku pesmu na kojem je odabran rad pod nazivom „Božja sidra“ Aleksandre Sanje Nedeljković, a publika je mogla da je čuje u izvođenju Ivana Milinkovića iz grupe „Legende“.

Prisutni su pozvani i na Bogojavljensko pogruživanje, kada svi vernici koji to žele takođe odlaze u vodu.

View this post on Instagram

Богојављење 2019. на Ади Циганлији ??????? Oбележавањe великог Хришћанског празника Богојављења и традиционално пливање за Часни крст одржаће се у суботу, 19. јануара 2019. године на Ади Циганлији. Организатори манифестације, која се одржава по 21. пут, су Храм Светог Ђорђа, Градска општина Чукарица, Туристичко-спортска организација Чукарице и Јавно предузеће „Ада Циганлија". Света Литургија у Храму Светог Ђорђа на Бановом брду почиње у 8.30 часова, а Литија полази у 11.00 часова испред Храма Св. Ђорђа. У традиционалном пливању за Часни крст учествују припадници Војне академије, Жандармерије, Свибора и грађанства, а старт је у 12.00 часова. Ове године, по први пут биће одржано и саборно погружење- улазак у воду верника. Победнику ће бити уручен Часни крст и Победнички плашт. #Cukarica #bogojavljenje #adaciganlija

A post shared by Gradska opstina Cukarica (@opstinacukarica) on

Savsko jezero je pred današnji događaj bilo zaleđeno, pa je čamcima prethodno razbijan led. Bogojavljenje je crkveni praznik u znak sećanja na dan kada je, prema predanju, Jovan Krstitelj u reci Jordan krstio Isusa, a tada se javio Bog u vidu goluba sa porukom: „Ovo je Sin moj i njega poslušajte“.

Plivanje za časni krst uoči Bogojavljenja

Izvor Blic, Infobrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...