Palau – pacifička zemlja nestvarne lepote

Glavni uslov za dobijanje vize za ovu državu je overena zakletva putnika

467

BEOGRAD – Palau, pacifička zemlja, 13. najmanja na svetu, a nestvarne lepote, oivičena palmama i svetlucavim kristalno plavim lagunama, 13. je i koja je povukla odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

Na tom arhipelagu od 200 ostrva smeštenih između Japana i Australije, samo osam je naseljeno. Na njima živi 21.000 ljudi, a godišnje ga poseti i osam puta više turista, zbog čega je glavni uslov za dobijanje vize overena zakletva kojim se svaki putnik odnedavno obavezuje da na ostrvu neće ostaviti nikave otiske osim onih koje će kiša i okean izbrisati.

Palau je time postala prva zemlja koja je uvela zakletvu u zakon. Temelji se na dugogodišnjem naporu da se zaustavi preterano uništavanje i iskorištavanje prirodnih resursa. A kazna je do milion dolara.

Zahvaljujući predsedniku Tomiju Remengesu na ostrvima se grade samo hoteli sa pet zvezdica kako bi se sprečila šteta koja bi mogla da nastane kao rezultat masovnog turizma.

Najbliži grad – glavni grad Filipina – Manila, od Palaua, koji je stekao nezavisnost 1994. godine, udaljen je 1.675 kilometara.

Ostrva čije su krečnjačke i vulkanske stene prekrivene smaragdnim šumama koje poput želenih oblačića iskaču iz okeana, između ostalog imaju i utočište za morske pse veličine Kalifornije.

Neki izvori Palauance opisuju kao hedonističku naciju i tako objašnjavaju izveštaje UN da je četvrtina odraslih konzumirala marihuanu. Sledeći po toj statistici su Italijani i Amerikanci, koji s procentom od 14 odsto zaostaju za žiteljima Palaua.

Ono po čemu je Palau, ipak, najpoznatiji svakako su prirodne lepote, od kojih vam zastaje dah i tu mu nema „ravna“ u svetu.

Avanturističko ronjenje uz koralne grebene, pretraživanje olupina brodova iz Drugog svetskog rata, istraživanje skrivene pećine i tunela, predstavljaju pravu pustolovinu.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...