Pre nego što detetu poklonite ljubimca…

… razmotrite ovih 5 stavki. Kako kažu – uvek je bolje sprečiti, nego lečiti!

271

Svako dete želi i traži ljubimca. I svako dete ga i za služuje.

Ipak, nije svaki trenutak najbolji za sprovođenje ovakve odluke, kao što nije ni svaka životinja prava baš za vaše dete.

Zato sazovite porodični sastanak, pripremite neke lepe grickalice, i svi zajedno, kao mali i veliki ljudi, razmotrite ovih 5 stavki:

  1. PREDNOSTI VLASNIŠTVA

Mnogo je pozitivnih strana i koristi od kućnih ljubimaca. I to za čitavu porodicu. Oni pružaju pozitivna iskustva najmlađima, oblikuju njihovu prirodu, uče odgovornosti, jačaju empatiju i potrebu dece da brinu o nekome i pruže nežnost.

Ljubimci takođe jačaju bliskost među članovima porodice i pozitivno deluju na zdravlje odraslih i mališana.

  1. MOGUĆI PROBLEMI

Iako kućni ljubimci smanjuju mogućnost za razvijanje alergija, ukoliko neko u porodici ima alergiju na životinje, razmotrite moguće probleme, ali i rešenja. Ljubimci nisu samo ribice, psi i mačke. Šta je sa papagajima, kornjačama itd? Lista mogućnosti zaista je duga.

Česti problemi u porodicama koje imaju ljubimca jesu raspored vremena i troškovi nege. Obavezno razmotrite uobičajne i moguće iznenadne troškove i proverite kako se uklapaju u vaš budžet.

Sa druge strane, racionalno i otvoreno razgovarajte o vremenu kojim svakoga dana raspolaže svaki od članova porodice i zajedno pokušajte da napravite plan dnevnih aktivnosti.

Ono što takođe treba imati u vidu jeste da se ponekad dešava i da ljubimac razvije određene probleme u ponašanju, te je važno da se dogovorite da ćete imati dovoljno volje, strpljenja, živaca i optimizma za rešavanje ovakvih problema.

  1. RAZUMEVANJE OBAVEZA

Ovo je obično kamen spoticanja u razgovorima i svađama između dece koja žele ljubimca i roditelja koji ih odbijaju.

Dobra ideja je da svojim mališanima zadate nekoliko zadataka. Neka prvi bude istraživanje o životinji koju žele za ljubimca, i o specifičnostima rase. Važno je da istraže sve na šta mogu da naiđu, i da razmisle u kojoj su meri spremni da preuzmu odgovornost za još jedan život u kući.

Dobro bi, takođe, bilo, da se raspitaju među prijateljima koji već imaju ljubimce, kao i da provedu neko vreme sa njima.

  1. TAJMING

Ako ste već sasvim blizu pozitivne odluke, razmotrite koje je to vreme pravo za njeno sprovođenje.

Razmislite o uzrastu svog deteta i životnom veku ljubimca.

Takođe, ako su praznici u toku, sačekajte da prođu, kako biste dolazak ljubimca u vaš dom učinili što prijatnijim.

Uvek je dobro da sačekate raspust, kako bi dete, ili deca, što bolje usvojili prve obaveze i naučili sve što treba da znaju o nezi i životu ljubimca.

  1. ODABIR LJUBIMCA

Iako je ovo prvo pitanje koje se postavlja, nakon razmatranja svih prethodnih stavki, uvek je dobro vratiti mu se još jednom.

Razmotrite još jednom sve opcije, od pasa i mačaka, preko glodara, ptica, gmizavaca i riba. Pitajte svoje dete o motivima izbora konkretne životinje.

Ukažite na različite potrebe, načine života i životni vek različitih životinja, i donoseći zdravu i racionalnu odluku, te preduzmite zajedno već prvi naredni korak.

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...