Protest zbog zabrane skupova „Pravda za Davida“, policija hapsi

Građani koji podržavaju grupu "Pravda za Davida" želeli su da šetnjom u krug iskažu protest

295

BANJALUKA – Banjalučka policija privela je večeras dve osobe, koje su zajedno sa još tridesetak građana došle na Trg Krajine, gde su šetnjom u krug, bez reči, želeli da iskažu protest zbog zabrane skupova „Pravda za Davida“.

Prema nepotvrđenim informacijama, priveden je J.T., koji osim BiH državljanstva ima i državljanstvo Švajcarske, kao i još jedan Banjalučanin, koji, osim državljanstva BiH, poseduje i američko državljanstvo.

Reč je o osobama koje su članovi grupe „Pravda za Davida“.

Prema izjavama očevidaca, tridesetak građana Banjaluke, koji podržavaju grupu „Pravda za Davida“, su se posle paljenja sveća u dvorištu crkve Hrista Spasitelja u Banjaluci uputili na Trg Krajine, gde su šetali u krug.

Na Trgu Krajine je već bila grupa policajaca, koja je krenula prema njima i „uhvatila“ dvojicu muškaraca.

„Policija ih je samo pokupila. Bilo nas je tridesetak“, rekao je Beti jedan od očevidaca.

Članovi grupe „Pravda za Davida“ su se sinoć, po prvi put posle 30. decembra prošle godine, pojavili na Trgu Krajine i svojim telima formirali srce, simbolično poručujući da su oni „Davidovo srce“, koje je 25. decembra uklonjeno sa Trga.

Oni su se uhvatili se za ruke i otpevali pesmu „Klinac u getu“.

Policija sinoć nije reagovala.

Specijalna policija RS je 30. decembra posle velikog skupa „Pravda za Davida“ i protestne šetnje ulicama Banjaluke silom rasterala građane Banjaluke sa Trga Krajine, a dvadesetak aktivista grupe „Pravda za Davida“ bilo je uhapšeno i saslušano zbog narušavanja javnog reda i mira, ali i navodne namere da se izvrši državni udar u RS.

Od 30. decembra ne zna se gde je Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida Dragičevića.

MUP RS je zabranio sva javna okupljanja grupe „Pravda za Davida“, koja je održavala skupove na Trgu Krajine svaki dan od 26. marta do 30. decembra.

Članovi grupe „Pravda za Davida“, kao i građani Banjaluke koji traže istinu o smrti Davida Dragičevića, nastavili su svako veče da se okupljaju u porti crkve Hrista Spasitelja u Banjaluci i da pale sveće za ubijenog mladića.

David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo telo nađeno je 24. marta na ušću rečice Crkvena u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Policija je prvobitno tvrdila da je smrt zadesna, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...