Novi test krvi otkriva Alchajmerovu bolest 10 godina pre prvih simptoma?

Potencijalno veliki pomak u ranom otkrivanju ove bolesti

418

Novi test krvi mogao bi potencijalno da otkrije Alchajmerovu bolest u pacijentima čak 10 godina pre nego što se pojave simptomi, pokazala je studija Nemačkog centra za neurodegenerativne bolesti u Tibingenu.

Ključ ispitivanja je u proteinima u krvi ispitanika. Merenje promena u nivoima određenih delova pacijentove krvi mogao bi da pokaže štetu koja se dešava na mozgu mnogo pre nego što se pojave prvi simptomi, javlja Gardijan.

Trenutno nema načina da se zaustavi ili uspori napredovanje Alchajmera, iako se radi na leku. Istraživači sada polažu nade da bi novi test mogao lekarima da pruži jasniju sliku o tome kada pacijenti počinju da pokazuju simptome bolesti, a mogao bi da bude koristan i u utvrđivanju efikasnosti novih lekova za Alchajmerovu bolest.

„Znamo da Alchajmerova bolest počinje u mozgu deceniju ili dve pre nego što se pokažu prvi simptomi. Znamo i da sa terapijom treba da se počne 10 godina pre pojave simptoma, ili čak i ranije, da bismo uspešno ciljali uzroke ove bolesti“, rekao je profesor Matijas Juker, koautor studije koja je objavljena u medicinskom žurnalu Nature Medicine.

Iako studija obećava, ona nije nepogrešiva. Istraživanje je obavljeno na ljudima koji su genetski predisponirani ovoj bolesti, što je omogućilo istraživačima da utvrde kada promene počinju jer su prosto imali ideju kada će pacijenti početi da pokazuju simptome bolesti.

Studija gleda nivoe proteina NfL u krvi i kičmenoj tečnosti pacijenata. Ovaj protein pojavljuje se unutar neurona, a ranije studije su pokazale da je kod miševa povišen nivo NfL-a u ovim tečnostima usko povezan sa povećanim oštećenjima mozga. Juker je dodao da su prethodne studije na ljudima nagovestile da bi NfL mogao da bude koristan marker za progresiju Alchajmerove bolesti.

Još jedno ograničenje studije jeste što je ono posmatralo samo one sa genetskim predispozicijama ka bolesti, što čini samo jedan odsto onih sa ovom bolesti. Problem je što povišene nivoe NfL-a mogu da imaju i ljudi sa raznim drugim problemima, kao što su traumatične povrede mozga ili multipla skleroza. Sve to navodi na zaključak da je za sada nejasno kako bi ova studija izgledala da je rađena na pojedincima sa višestrukim zdravstvenim problemima.

 

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...