Opozicione stranke o raspisivanju vanrednih izbora

1.317

Pored Saveza za Srbiju, koji najavljuje da će bojkotovati parlamentarne izbore, koje najavljuje SNS za proleće, i druge opozicione stranke su se oglasile povodom ovog pitanja, piše „Danas“.

Većina tih opozicionih stranaka smatra da brzopleto raspisivanje parlamentarnih izbora nije odgovor na političku krizu.

Lider Demokratske stranke Srbije, Miloš Jovanović kaže da je „pitanje ima li uopšte valjanih  razloga za prevremene izbore“.

„Za slučaj da oni ipak budu raspisani, bojkot je svakako jedina opcija koja se ne sme apriori odbaciti“, rekao je on.

Član predsedništva LDP smatra da u ovakvoj atmosferi ne treba izlaziti na vanredne parlamentarne izbore, jer, kako je rekao, „vlast nije spremna da razume da odgovor na političku krizu nisu novi izbori bez ikakvog smisla i reda, nego dijalog u društvu“.

Kako je naveo, raspisivanje izbora bi „uvuklo društvo i državu u ozbiljan međusobni sukog svakog sa svakim“.

Predsednik Srpske radikalne stranke, Vojislav Šešelj rekao je da njegova stranka nikada nije bežala od izbora, ali da će u subotu razmotriti najavu raspisivanja izbora.

Kako je naveo, najveće primedbe imaju na kontrolu glasanja, a smatraju da je neophodan jedinstveni birački spisak, kao i da se glasovi sa Kosova i Metohije moraju prebrojati odmah nakon glasanja, a ne da se kutije sa glasovima voze u unutrašnjost Srbije. Takođe je naveo da je jedan od zahteva SRS da svaka stranka ima svoje kontrolore.

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, Bojan Kostreš rekao je da u ovom trenutku ne može da odgovori na pitanje o izborima. Međutim, kako je rekao, žao mu je što se „svi sete izbornih uslova i zakona tek kad padnu s vlasti“.

Kostreš je istakao da se LSV zalaže za više izbornih jedinica, najmanje četiri – Vojvodinu, Beograd i centralni deo Srbije koji bi imao dve izborne jedinice sa sedištem u Kragujevcu i Nišu.

Predsednik Srpskog patriotskog saveza (SPAS), Aleksandar Šapić rekao je da njegova organizacija postoji tek šest meseci, stoga nije siguran da li su spremni za izbore.

„Projektovali smo da ćemo imati dovoljno vremena do 2020. godine, kada je trebalo da budu redovni izbori, da se koliko toliko predstavimo građanima“, rekao je Šapić.

Iako kaže da im vanredni izbori ne odgovaraju, dodaje da sebe ne bi vezivao za bojkot izbora.

Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd smatra da je „suludo izlaziti na izbore pod ovakvim uslovima“.

„Ništa od zahteva koji su upućeni vlasti nije ostvareno, čak se o njima nije ni razgovaralo sa predstavnicima institucija. Verujem da je našem društvu potrebno više dijaloga, više uvažavanja i tek onda kada to sotvarimo, možemo da govorimo o demokratskim uslovima za izbore“, zaključio je Veselinović.

Kadidat za predsednika Pokreta slobodnih građana Aleksandar Olenik izjavio je za ovaj list kako se zalaže za bojkot izbora.

 

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...