Žučna rasprava Tadića i Vesića u „Upitniku“: Predložiću opoziciji da bojkotuje javni servis

5.086

Da li bi vanredni parlamentarni izbori mogli da budu zakazani za poslednju nedelju marta ili polovinu aprila, da li su Srbiji potrebni vanredni parlamentarni izbori, kao i kome izbori više odgovaraju – vlasti ili opoziciji, u emisiji Upitnik Olivere Jovićević, govore Goran Vesić, član Predsedništva SNS, Aleksandar Antić, visoki funkcioner SPS, Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke i Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke.

Voditeljka je na početku emisije zamolila sve učesnike da poštuju sagovornike, kako bi verovatno sprečila da dođe do novog incidenta kada je Zoran Lutovac napustio emisiju.

Vesić je pozvao da svi osude nasilje koje se dešava, govor mržnje prema ženama, pre svega, pominjući incident sa Draganom Đilasom…

„Naša stranka ima istorijsku podršku građana, kako pokazuju istraživanja, i nedavni rezultati izbora u lokalu to pokazuju… Ne vidimo nijedan razlog da se ne ide na izbore ako imamo u vidu interese stranke. Izbore raspisuje  predsednik i on će sa premijerkom oceniti da li postoje državni razlozi za izbore. Mi smo, uostalom, godinu dana pred redovne izbore. Imaćemo ih ovako ili onako. Za mene je razlog ekonomska stabilnost. Đilas, jedan od lidera opozicije, u pismu međunarodnim institucijama,  preti stranim investitorima da će ih oterati… Bilo bi dobro na izborima da se pokaže stranim investitorima da je situacija stabilna“, rekao je Vesić.

RTS prtscr

Tadić je dodao da je Srbiji potrebna normalna situacija u društvu.

„Mi smo apsolutno u abnormalnoj situaciji, nema emisija u kojima bi se polemisalo. Ovo je jedina prilika da pustimo taj glas među građane. Parlament je ukinut kao mesto za diskusiju. To je razlog što je opozicija krenula na ulicu. Sada moramo da otvorimo debatu. Uslovi za izbore postoje samo ako postoje uslovi za debatu“, rekao je Tadić.

Olivera Jovićević je dodala da saradnici Tadića jesu bili gosti u njenoj emisiji.

„Nisu izbori samo izborni zakoni, već slobodna debata nakon koje će se građani opredeliti za nekoga na izborima. Mi od 2012. godine nemamo debatu. Imamo manipulaciju javnim mnjenjem…“ rekao je Tadić.

Na to je reagovao Vesić govoreći da su izborni uslovi doneti upravo u vreme Tadića

„Vučić nije promenio nijedan izborni zakon. Od 2012. izborni uslobi nisu menjani. A što se tiče medija, činjenica da gostuju dva predstavnika opozicije, govori da debata postoji“, rekao je Vesić.

Vesić je Tadića optužio da je smenio Ljiljanu Smajlović, zatim urednika „Alo“…

Tadić je dodao da je ponašanje Vesića dokaz da nema debate. Dok je Tadić govorio, Vesić upada sve vreme u reč.

„Zbog ovoga ja razmišljam da predložim opoziciji da bojkotuje ne izbore, nego javni servis, jer ovo učestvovanje u simuliranju demokratije, a javni servis to omogućava, to je saučestvovanje“, rekao je Tadić.

RTS prtscr

Sanda Rašković Ivić, ocenila je da joj se dopalo kako je voditeljka počela emisiju, ali da izgleda da je Vesiću to zasmetalo, pa je počeo da upada drugome u reč.

„Ne možemo da zbog bilo čega što nije milo ušima režima, da upadamo jedni drugima u reč. Kad Vučić ne zna šta da radi, on posegne za izborima. To predstavlja kupovinu vremena, jer oni imaju većinu u parlamentu. Ako se oni raspišu sada ili u martu ili aprilu, mi ćemo ih bojkotovati. Zato što mislimo da ne postoji medijska sloboda. Mi smo zarobljena država, to kažu svi koji se bave medijskim slobodama. To je odluka, koja će uskoro biti zvanična. Mi pod ovakvim uslovima nećemo ići na izborima“, najavila je Sanda Rašković Ivić.

„Ja da hoću da se zaposlim danas u bolnici recimo „Laza Lazarević“ ne bih mogla kao doktor nauka. Danas mladi ljudi danas bez partijske knjižice SNS-a ne mogu da se zaposle. To vam odgovorno tvrdim“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Goran Vesić reagovao je na najavu da opozicija neće učestvovati na izborima, za koje se još ne zna ni da li će biti održani. Vesić je izneo podatke da je Jeremiću uplaćeno sedam miliona evra, pokazavši papire za koje tvrdi da je izvod koji pokazuje uplate koje je imao prošle godine.

„Ovo nije debata, ovo je suđenje opoziciji i to je nešto što se dešava svaki put. Što se tiče navodnih uplata koje reklamira Vesić, zašto SNS nije uputila krivičnu prijavu protiv Jeremića, nego vode huškačku politiku i blate ga non-stop u tabloidima, evo i sad na RTS-u. Evo predlažem duel Vučić-Jeremić“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Ona je dodala da taj novac, koji navodno pokazuje Vesić, sigurno bar nije novac poreskih obveznika.

Čim je Boris Tadić pokušao da odgovori na pitanje Olivere Jovićević, Vesić je počeo da provocira, a Tadić je tražio od voditeljke da oduzme reč Vesiću.

„Ovo je RTS! Ne možete da poredite RTS u naše i u ovo vreme. Devedeset dva posto Vučić je zaokupio vreme u kampanji. Da ne govorimo o dominaciji u finansijama, u državnoj upravi, gde se zaposleni pozivaju da pruže podršku listi SNS-a… Počinjete čak nebulozom… Kakve veze imaju takse na Kosovu sa izborima u Srbiji… Druga nebuloza je ekonomska nestabilnost… To je notorna neisitina… Do 2012. imali smo 2,3 milijarde evra direktnih investicija u poslednjih šest godina imamo milijardu, imali smo 15 milijardi dug, sada je veći od 20 milijardi. Plate se nisu podigle u odnosu na 2008. godinu…“

Reč je uzeo Vesić, a Tadić je pitao voditeljku da li se pre emisije dogovorila sa Vesićem…

Vesić je prikazao grafikon kako je padala nezaposlenost, a  kako raste zaposlenost u vreme Vučića, posle Tadića…

Aleksandar Antić je kazao da ta stranka vodi svakodnevne konsultacije sa SNS-om o eventualnom raspisivanju vanrednih izbora, da vlada želi stabilnost, a opozicija se vešto krije iza veštački generisanih protesta.

„Izborni uslovi su vaši, obratio se Antić predstavnicima opozicije, postoji veći broj medija, društvene mreže, šira lepeza u kojoj se vodi debata. Ne razumem priču opozicije o bojkotu. Vlast se jedino može osvojiti na izborima“ zaključio je Antić.

 

 

 

Izvor Infobrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...