Protiv Srpske pravoslavne crkve podneto šest tužbi zbog pedofilije

344

Visoki sud u Londonu zaveo je polovinom januara šest tužbi protiv SPC zbog pedofilije, potvrdio je za Radio Slobodnu Evropu advokat Mladen Kesar, koji zastupa oštećene, prenosi „B92“.

„Dalji koraci su da tužena strana treba da odgovori na tužbu. Onda će sud odrediti kako će se parnica voditi. To može biti na neki način prekinuto ili promenjeno od tužitelja i tuženika, tako da oni mogu podneti sudu zahteve za razne proceduralne radnje i to će odrediti način na koji će parnica biti vođena“, rekao je Kesar.

Prema njegovim rečima, ima još ljudi koji su zainteresovani da podnesu tužbe, ali je pravni tim odlučio da vodi predmet sa manjim brojem tužilaca.

„Mislimo da je lakše voditi predmet ovako bez uplitanja velikog broja ljudi, koji se na kraju krajeva mogu kasnije uključiti ukoliko bude potrebe i kada procenimo da je to neophodno“, kaže Kesar.

RSE je u martu prošle godine objavio da su protiv SPC-a najavljene tri tužbe pred Visokim sudom u Londonu. U međuvremenu su dodate još tri tužbe, a SPC je, prema Kesarovim rečima, odgovorio samo na pojedine navode u najavi tužbe.

„Čekali su, pa su odgovorili na prve četiri zajedno. Na petu nisu odgovorili, a šestu su skroz ignorisali, rekli su da imaju razloge zbog kojih ne žele da odgovore. Oni se nisu bavili razlozima zašto se tužbe pokreću i samo su se zadržali na jednoj stvari a to je jurisdikcija. O tome će odlučivati sud, kada za to dođe vreme“, kaže Kesar.

Srpska pravoslavna crkva se za sada nije javno izjašnjavala o ovom pitanju.

Među podnosiocima tužbe pred londonskim sudom je i Bojan Jovanović, nekadašnji đakon koji je pre nekoliko godina javno optužio danas penzionisanog vladiku Zvorničko-tuzlanske eparhije Vasilija Kačavendu da ga je seksualno uznemiravao i tražio od njega da mu podvodi dečake.

Odgovornost pojedinih vladika SPC-a, koji su bili prijavljeni za pedofiliju, do danas u Srbiji nije sudski utvrđena.

Vladika Eparhije vranjske Pahomije Gačić je 2006. godine oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje četiri dečaka. Nakon maratonskog sudskog postupka, Opštinski sud u Nišu je Pahomija, koji je sve vreme negirao krivicu, u dva od četiri predmeta oslobodio zbog nedostatka dokaza, dok je u druga dva predmeta nastupila zastara.

Izvor B92
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...