Hrvatski Sabor odao poštu žrtvama holokausta bez pomena Jasenovca

194

Hrvatski Sabor je današnje zasedanje započeo minutom ćutanja povodom 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, dana kada celi svet odaje duboko poštovanje žrtvama nacističkog progona i genocida nad Jevrejima i pripadnicima drugih manjinskih naroda.

Tim povodom, predsednik parlamenta Gordan Jandroković je održao prigodan govor u kojem je spomenuo i žrtve Vukovara i Srebrenice, ali ne i Jasenovca.

Govor Jandrokovića u celini objavio je zagrebački Večernji list.

On je podsetio da je pre 73 godine, 27. januara, oslobođen nacistički koncentracioni logor Aušvic.

Kazao je da u Aušvic i druga mesta na kojima je izvršen genocid nad Jevrejima i pripadnicima drugih neželjenih manjinskih naroda, stradalo šest miliona nevinih osoba.

Njihova jedina krivica je, kazao je, bila različitost u odnosu na „odabrane“.

Jandroković je, između ostalog, rekao i da je obaveza građana Hrvatske da se sećaju šest milona ljudskih sudbina i njihovih neispričanih priča.

„Sećati se svake žrtve poimence. Danas poštujemo uspomenu na sve koji su patili i umrli od ljudi koji su bili zaslepleni strahom i mržnjom. Sećamo se i njihovih porodica. Ali i svih koji su ove užase preživeli i koji su bili i jesu zauvek obeležei sećanjem na preživele dane užasa i srama“, rekao je Jandroković.

Jandroković je rekao i da se Hrvatska danas seća, ne samo žrtava holokausta, već i „žrtava Vukovara, Škabrnje, Srebrenice i svih drugih mesta zločina“.

„Šaljemo poruku nade da smo naučili iz istorije i želimo da u našim društvima prevlada trijumf ljudskih vrednosti nad ljudskom destruktivnošću“, naveo je Jandroković.

Pre početka sednice hrvatska državna delegacija položila je cveće na jevrejskom delu groblja u Miroguju, kod statue Mojsija.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...