Umro Dušan Makavejev: Odlazak jednog od najvećih srpskih reditelja

502

BEOGRAD –  Naš proslavljeni reditelj Dušan Makavejev preminuo je jutros u Beogradu, u 87. godini.

Rođen je 13. oktobra 1932. u Beogradu. Roditelji su mu bili Sergije Makavejev i Jelka rođena Bojkić (1904-1987), prva žena diplomirani veterinar u Jugoslaviji. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Jedan je od osnivača filmskog crnog talasa, filmova kojima je kritikovao trulo društvo, kako komunističko, tako i kapitalističko: „Parada“ (1962), „Čovek nije tica“, „Ljubavni slučaj illi tragedija službenice PTT“ (1967), „Nevinost bez zaštite“ (1968), „Nedostaje mi Sonja Heni“ (1972), „Sweet Movie“ (1973), „Gorila se kupa u podne“ (1993)…

Kao pristalica i veliki poznavalac dela psihologa Vilhelma Rajha, često je njegova učenja komponuje u svoje filmove. Njegov film „Misterije organizma“ (1971) u stvari je bila posveta ovom nikad dovoljno priznatom revolucionaru-psihologu.

Dobitnik je velikog broja domaćih i stranih nagrada: Oktobarska nagrada Beograda, Srebrni medved u Berlinu, Srebrna arena u Puli, Luis Bunjuel u Kanu, Srebrni Hjugo u Čikagu, Zlatno doba Belgijske kraljevske kinoteke, „Filmska legenda” koju dodeljuje Festival filmova jugoistočne Evrope sa sedištem u Parizu.

U septembru prošle godine promovisan je u počasnog doktora na Rektoratu umetnosti u Beogradu, zajedno sa Miodragom Tabačkim.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...