Kako da naviknete svog psa da vrši nuždu i u snegu

Poznato je da mnogim psima sneg smeta u obavljanju fizioloških potreba, te da šetnja ostaje „uzaludna”, ili preterano duga, dok pas odlučuje da „svoja posla” obavi u stanu.

452
Kada je sneg dubok, ili kada je klizavo, psima hladnoća i neudobno okruženje smetaju da se opuste i obave sve nabrzaka, kako to obično rade tokom šetnje po lepom vremenu.
Ipak, postoji nekoliko načina da svog psa, bilo da je odrastao ili još uvek štene, naučite da i po snegu piški i kaki napolju.

Napravite idealan prostor

Ako vaš pas ne voli sneg i ne uspeva da pronađe zemlju, pomozite mu tako što ćete napraviti prostor koji će mu prijati.
Razgrnite malo snega, što bliže zemlji, i pustite ga da njuši, okreće se i kopa, ne bi li pronašao svoje „idealno mesto”.
Tokom naredne šetnje povedite ga na isto mesto. Iako se podrazumeva da ste prethodni put počistili za svojim psom, zaostali mirisi, koje će on svakako osetiti, pomoći će mu da se olakša gde i prethodni put.

Odgovarajuća oprema

Psu će biti mnogo prijatnije tokom šetnje ukoliko ste ga toplo obukli.
Neki od njih možda će se potpuno opustiti tek kada im i šapice osigurate obućom za zimsko vreme, dok drugima ovo može biti frustrirajuće i predstavljati otežavajući faktor za opuštanje.
Vi poznajete svog psa. U konsultaciji sa stručnjakom, pronađite odgovarajuću opremu za boravak napolju po hladnom vremenu.
Nećete verovati koliko upravo ona može pomoći psu da se opusti i mirno pronađe odgovarajuće mesto u snegu.

Napravite zabavu 

Poznato je da se psi mnogo brže zagreju i opuste nakon kratke igre i trčanja na otvorenom.
Ponekad je potrebno samo malo igre, grudva koju ćete baciti ili ubrzavanje hoda, da pas oseti zadovoljstvo i opuštanje, i poželi da se olakša tokom šetnje.

Pohvalite i nagradite

Vlasnici koji su uspešno dresirali psa da svoje potrebe obavlja napolju, već su i zaboravili koliko je pohvala i nagradica uloženo u savladavanje ove veštine.
Prisetite se ovog iskustva i kada učite psa da obavlja potrebe u snegu. Svaki put kada vaš ljubimac uspešno obavi „zadatak”, uprkos ledu, vetru i snegu, pohvalite ga i nagradite za postignuće.

Uklonite tragove

Ukoliko se jednom dogodi da vaš pas to obavi u stanu, odmah se potrudite da enzimskim sredstvima očistite ovo mesto i uklonite svaki trag mirisa koji bi psa sledeći put mogli da prevare da to opet obavi u kući.

Pokažite mu primere

Zvuči čudno i neprijatno, ali psu je najbolji pokazatelj šta, kada i gde treba da radi često upravo – ponašanje drugih pasa.
Povedite ga tokom šetnje do mesta gde je sneg žut, i pokažite mu paketiće koji su ostali za neodgovornim vlasnicima.

Možda će ga ovo ohrabriti.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...