LDP: „Neumesni“ komentari patrijarha

Nema mesta za lekcije koje nam drže patrijarh, Dodik ili Putin, saopštavaju iz Liberalno demokratske partije

120

BEOGRAD – Liberalno-demokratska partija saopštila je danas da „brojne političke izjave“ patrijarha Irineja, iz njegovog intervjua „Politici“, za cilj imaju „vezivanje ruku i nogu onima koji žele Srbiju i region u Evropi i na Zapadu“.

„Srbiji je danas, više nego ikada, potreban razum i racionalni odgovor na krize sa kojima se suočavamo. Ne možemo prihvatiti patrijarhov poziv da gledamo u nebo i od cara Lazara čekamo rešenje kosovskog pitanja, već moramo pogledati u oči kosovske Albance i sa njima sklopiti dogovor koji će obezbediti mir na ovim prostorima koji nikada nismo imali“, ističe se u saopštenju.

LPD napominje da je u tome potrebna i podrška Crkve, koja „neće slaviti samo vojskovođe, ratove i stradanja, već poštovati mir kao najvišu društvenu vrednost“.

U saopštenju se, takođe, ocenjuju „neumesnim“ komentari patrijarha o protestima u Banjaluci.

„Srpskom društvu nije potrebno jedinstvo protiv spoljnog neprijatelja, kako nas, po ko zna koji put, plaši Crkva, već ozbiljan dijalog i odluka o tome u kakvo društvo želimo da se reformišemo. U demokratskom društvu, kome težimo, nema mesta za lekcije koje nam drže patrijarh, Dodik ili Putin, već težnja da se društva oko nas demokratizuju i evropeizuju jednakom brzinom kao i mi. Jedini način da u tome uspemo je tako što ćemo biti podrška jedni drugima u tim procesima“, smatra LDP.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...